Familја që eсën në të kat`ra – me këmbë e mе duar


“Shoqata europiane e gjenetikës njerëzorë në Barcelonë, Spanjë, ka kumtuar se hulumtuesit e kanë izoluar gjenin i cili e kushtëzon hecjen në të kat`ra dhe i ka sulmuar katër familje në Turqi. Hulumtuesi Tayfun Özçelik nga Bilkent University në Ankara, Turqi, dhe kolegët e tij të cilët të parët i kanë publikuar gjeteje e tyre në Mars 2005, duke i analizuar katër familje nga Turqia.

Ata e gjetën që fjala është për një mutacion të gjenit të quhet VLDLR, gjenë që e prodhon proteinën e quajtur Lipoprtoteina me Dendësi Shumë të Ulët, nje receptor i nevojshme per zhvillim nervor

Studjuesi Özçelik nuk e lidhë këtë fenomen me konceptin e “devolucionit” por shpjegon bindeshëmn që fjala është që proteina VLDLR është specifikisht e nevojshme për aftësinë e njeriut të ecën drejt , në dy këmbë. Është diskutuar edhe nga
akademitë tjera botërore ku thuhet që gjeni i ndryshuar

( mutacioni i tij ) e shkakton një efekt të përgjithshëm në zhvillini e trurit e posaçërisht ne anën e trurit që shkenca e quan cerebullum, i nevojshëm dhe i domosdoshëm pë kontrollen e lëvizjeve trupore ( nga Uner Tan Syndrome: History, Clinical Evaluations, Genetics, and the Dynamics of Human Quadrupedalism Uner Tan , Department of Physiology, Çukurova University, Medical School, 01330 Adana, Turkey )Shkruan: Fahri XHARRA