Temреratura раk mbi 37 gradë nuk është gjithmonë një ѕhkak рër panik, paralajmërojnë ekspertët


Meqenëse është raportuar se CO VID-19 është gjithashtu një simptomë e etheve, shumë më shpesh monitorojnë gjendjen e termometrit. Sidoqoftë, ekspertët thonë se nuk duhet të trembeni nëse vëreni se temperatura juaj është pak më e lartë se 37 gradë

Megjithëse çdo temperaturë më e lartë se 37 gradë mund të jetë shqetësuese, gjërat nuk janë aq të thjeshta dhe ka shumë faktorë personalë, mjekësorë dhe mjedisorë që ndikojnë në temperaturën e trupit dhe përcaktojnë nëse ajo është e ngritur te dikush.

Koncepti i një temperature normale të trupit prej jo më shumë se 37 gradë u krijua në mes të shekullit të 19-të nga mjeku gjerman Karl Wunderlich, dhe ai standard është ruajtur deri më sot.

Sidoqoftë, shumë mjekë paralajmërojnë që temperatura normale e trupit është një interval, jo vetëm një numër, dhe se shumë njerëz kanë një temperaturë edhe më të lartë dhe më të ulët se normale, dhe ndihen plotësisht normal dhe mirë.

Temperatura e trupit tonë shpesh bie në mëngjes dhe rritet me afrimin e natës. Në njerëzit me co vid-19, temperatura ishte më e lartë brenda natës.

Si të dallojmë atëherë temperaturën normale të trupit nga temperatura e ngritur e trupit, e cila gjithashtu mund të tregojë CO VID-19?

Temperatura e shkaktuar nga CO VID-19 do të mbetet e lartë dhe nuk do të ulet dhe ju do ta ndjeni atë, ndërsa temperatura normale që ndryshon nuk ndihet aspak, thonë infektologët. Përveç kësaj, ethet shoqërohen nga simptoma të tjera, të tilla si dridhura.

Për të përcaktuar me siguri se cila është temperatura normale e trupit tuaj, duhet ta matni atë tri herë në ditë – në mëngjes, pasdite dhe në mbrëmje dhe të shkruani këto rezultate për disa javë.

Përfundimisht do të jeni në gjendje të përcaktoni temperaturën mesatare normale për ju për një periudhë të caktuar të ditës. Kur e dini se cila është temperatura juaj normale e trupit, do të jetë më lehtë të vlerësoni gjendjen tuaj dhe nëse devijimi prej saj është një shenjë për të shkuar te mjeku apo jo, raporton CNN.

Faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në temperaturën e trupit tuaj janë disa ilaçe që gjithashtu ulin temperaturën tuaj. Prandaj, lexoni udhëzimet që merrni me ilaçe, për të ditur se si dhe nëse do të ndikojë në temperaturën tuaj.