Kу ëѕhtë Рreѕidenti më i varfër në botë, jeton në një fermë të vogël dhe i jep makinës vetë. Ја cila është arѕуеја e tij..

Ky është Presidenti më i varfër në botë, jeton në një fermë të vogël dhe i jep makinës vetë. Ja cila është arsyeja e tij..

“Unë nuk jam presidenti më i varfër. Më i varfëri është ai që ka nevojë për shumë për të jetuar. Mënyra ime e jetesës është pasojë e plagëve të mia. Unë jam djali i historisë sime. Ka pasur vite kur unë do të isha i lumtur vetëm kur të kisha një dyshek “.

Kjo është një nga citimet e famshme të ish presidentit më të përulur të botës, Jose Mujica, i cili ishte President i Uruguait nga viti 2010 deri në vitin 2015.

Mujica është i famshëm për aktin e tij bamirës dhe gatishmërinë e tij për të dhuruar 90% të rrogës mujore prej 12,000 $ për të ndihmuar të varfërit dhe për të mbështetur sipërmarrësit e vegjël.
Edhe pse mban titullin më të lartë në vend, Mujica dhe gruaja e tij jetuan një jetë shumë të përulur në krahasim me udhëheqësit e tjerë botërorë gjatë sundimit të tij

Ai jeton në një shtëpi në fermë të vogël dhe ende drejton Volkswagen Beetle.

Mujica ngiste veturën e tij të vjetër Volkswagen vete.
Qëndrimi i tij zyrtar është i ruajtur vetëm me dy oficerë policie dhe një qen me tre këmbë.
Shtëpia e bukur dhe magjepsëse presidenciale që dikur ishte vendbanimi zyrtar i Presidentëve të kaluar të Uruguait tani është një muze.
Pasi Mujica vendosi të jetojë në shtëpinë e tij, ai e ktheu Shtëpinë Presidenciale në një muze për të nderuar presidentët e kaluar.

Ndryshe nga Presidentët e tjerë dhe udhëheqësit e botës, Mujica shpesh kritikohet për mungesën e shqetësimit të tij për pamjen dhe qëndrimin e tij.

Megjithëkëtë, Mujica nuk i kushton shume rendesi kritikave dhe fokusohet në çështjet më të rëndësishme të vendit.
Ndonëse shumë prej tyre mund ta gjejnë atë të papërshtatshëm për pozitën e presidentit, Mujica nuk është thjesht një njeri i rastësishëm, i cili ka pasur fat në zgjedhje. Ai ishte në të vërtetë një luftëtar guerrilas për Tupamarosin, një parti e krahut të majtë në Uruguaj.

Gjatë kohës së tij në Tupamaros, Mujica ka grabitur bankat që tejkaluan të varfërit, klubet e armëve dhe bizneset e tjera të cilat u gjetën të korruptuara dhe të përfshira në shpërdorimin e fondeve publike
Ai u burgos dy herë në 14 vjet dhe u qëllua 6 herë, por kjo nuk e ndal atë. Ai vazhdoi të luftojë korrupsionin si President i Uruguait.
Për atë, ajo që ka rëndësi më së shumti është populli dhe mirëqenia e vendit është shqetësimi i tij i vetëm. Ai e di se fuqia dhe paratë vetëm se do të inkurajojnë një të korruptuar nëse ato do të bëheshin motivet e vetme.

Mujica ka provuar me të vërtetë se interesat e tij më të mirë janë gjithmonë njerëzit e vendit të tij dhe madje eshte i gatshëm të heqe dorë nga përfitimet që erdhën me punën kur ai ishte Presidenti i Uruguait. Jo shumë udhëheqës mund të krahasohen me Mujica dhe ai definitivisht është një në një milion. Ndoshta, udhëheqësit botërorë mund të mësojnë një ose dy gjëra nga Mujica se si t’i japin përparësi interesave publike mbi përfitimin personal.