Dr. Zan Mitrev në nјë interviѕtë рër një media me famë botërore: Edhe Kjo krizë do të kalojë .

Akademik Dr. Jean Mitrev për Urën: Çdo krizë kalon dhe ne nuk duhet ta injorojmë atë, ne thjesht duhet ta përdorim atë si një trampolinë për ndryshime të mëtejshme.

Dr. Jean Mitrev për revistën Bridge të Academia Balkanica Europeana në një artikull të botuar këtë muaj dha pikëpamjen e tij mbi situatën e përgjithshme me pandeminë dhe rolin e liderit në tërë këtë krizë shoqërore dhe mbi të gjitha shëndetësore që tronditi të gjithë botën.

Pandemia ka ndryshuar në mënyrë të pakthyeshme mendimin tonë për jetën dhe përparësitë tona të përditshme. A do të kthehemi ndonjëherë në mënyrën tonë të mëparshme të jetës dhe planet për të ardhmen?

Normalshtë normale që ne të mundohemi nga këto çështje ekzistenciale, sepse të gjithë jemi qenie njerëzore dhe si të tillë jemi dëshmitarë të reagimeve ndaj pandemisë në nivele të shumëfishta njëkohësisht: globalisht, kombëtarisht, lokalisht, por edhe personalisht brenda kolektivit ose familjes sonë .

Nëse kujtojmë “Murtaja” e Albert Camus e shkruar në 1947, në të cilën ai flet për të jetuar në izolim gjatë epidemisë së murtajës, jam i sigurt se ekzistencializmi tani do të marrë një dimension krejt tjetër.

Karakteri i mjekut tek ajo vazhdimisht thotë se ajo luan rolin e saj, si një justifikim për veprimet e saj. Por, nga këndvështrimi i sotëm, kjo ofron një mundësi tjetër, dhe kjo nuk është një justifikim për veprimet e tyre, por një bazë për të qenë autentik në luajtjen e rolit të tyre.

Unë nuk jam vetëm një mjek, unë jam pronari i spitalit, unë jam një udhëheqës. Roli im është i shumëfishtë dhe kërkon bashkimin e pashmangshëm dhe përdorimin e aftësive të ndryshme.

Nga ai aspekt, ne duhet të pajtohemi se roli i udhëheqësit në një farë mënyre përfshin të gjithë.
Kur bëhet fjalë për udhëheqësit e biznesit, roli i tyre ka ndryshuar në mënyrë dramatike gjatë muajve të fundit. Para Koronës, CEO dhe menaxherë të tjerë ishin përqendruar në inovacione, rritje të të ardhurave dhe fitimin e pjesës së tregut.

Sot, shumë prej tyre duhet të marrin vendime të shpejta në mënyrë që të kontrollojnë kostot dhe të mbajnë likuiditetin. Ata janë të detyruar të kapërcejnë bllokuesit para-ekzistues siç janë ndryshimet në zinxhirët e furnizimit, prishja e ekipeve të tyre dhe sfidat operacionale që ndryshojnë në mënyrë drastike fokusin e përparësive.

Në të njëjtën kohë, ata dhe punonjësit e tyre përballen me shqetësime për shëndetin dhe sigurinë, duke punuar nga shtëpia dhe duke mbështetur familjet në kohë pandemie. Ky nuk është një tranzicion i thjeshtë, kalimi nga një rol në tjetrin, por me gjithë përvojën tonë të punës ne zbatojmë disa parime që funksionojnë në kirurgjinë e zemrës dhe që është marrja e vendimeve të shpejta.

Shtë e qartë se lidershipi i vërtetë nuk del në pah kur “anija lundron në ujëra të qeta” përkundrazi. Heronjtë e vërtetë është e vështirë të dihen. Nuk ka asnjë manual për përdorim në një krizë, sepse secili ka karakteristikat e veta unike dhe kërkon një qasje të ndryshme nga çdo më parë. Nuk ka kohë për përgatitjet paraprake.

Por ajo që nuk ndryshon është se njerëzit në ekip presin kthjelltësi dhe besim nga udhëheqësi. Paniku transmetohet lehtësisht, kështu që ju duhet të kontrolloni situatën. Ju nuk duhet të reagoni emocionalisht, por qëllimisht.

Në kohë krize, asgjë nuk është më e rëndësishme sesa kujdesi për punonjësit tuaj. Ju duhet ta vendosni veten në vendin e tyre. Njerëzit duan që dikush të mbështetet, jo dikush që të ngushëllojë. Ju gjithashtu duhet të jeni pozitiv dhe realist.

Vija e ekuilibrit është e hollë, kaosi duhet të vihet nën kontroll. Kjo përfshin delegimin e shpejtë të detyrave, pasi të gjithë duhet të përfshihen. Gjithashtu duhet të bëhet një vlerësim i shpejtë i rrezikut dhe të merret një vendim se në cilin drejtim do të ndërmerren hapat e ardhshëm.

Komunikimi i qartë dhe i detajuar është thelbësor. Të gjithë duhet të informohen për qëllimet e reja dhe hapat e ardhshëm. Tingëllon e pamundur? Nuk eshte. Fjala kineze për krizë përmban dy shenja, njëra tregon rrezikun dhe tjetra që tregon mundësi.

Dikush duhet të qëndrojë pozitiv, dhe kjo është me të vërtetë një nga gjërat që thuhet më lehtë sesa bëhet. Unë nuk jam duke folur për optimizëm të verbër këtu, por thjesht për të kujtuar se çdo krizë kalon.

Ne nuk duhet ta shmangim ose ta injorojmë atë, ne thjesht duhet ta përdorim atë si një trampolinë për ndryshime të mëtejshme. Kriza është gjithmonë një shans për të marrë përgjegjësi dhe për të bërë më mirë.