“Ка Ditē Qē Мezi Маrr Frуmē”, 35-Vјеçarја Viјоn Тѐ Ketë Ѕimрtоmа Тѐ Соνίd, 9 Muaj Раѕ Ιnfektimit

Një grua nga Kanadaja, që u inf ektua me Kor onav irus disa muaj më parë, vijon që të ketë simptoma të sëmu ndjes edhe pse kanë kaluar 257 ditë nga përc aktimi i diagnozës së parë. 35-vjeçarja Ashley Antonio, nga Edmonton pati simptoma të lehta të vi rusit në fillim kur u infe ktua gati nëntë muaj më parë, por tashmë, duket se ajo po vuan nga pasojat e të ashtuquajturit “Co vid i tej zgjatur.”

Zyrtarët e shëndetit publik kanë rënë dakord se Co vid-19 përshkruhet si një sëmundje afa tshkurtër, ndërsa shumica e njerëzve shërohen brenda dy javësh. Megjithatë është bërë gjithnjë e më e qartë se ky nuk është sken ari që u ndodh të gjithave. Periudha dy-javore është vetëm faza e ‘akute e sëmu ndjes’.

Ashley tashmë vuan nga një sërë nderlikimesh, duke përfshirë këtu, dhimbje koke, bllokime të mushkërive, skuqje, ënjtje kronike në nyje dhe rrahjet të shp eshta të zemrës. “Disa ditë ndihem mirë, ditë të tjera zgjohem dhe nuk marr dot frymë, nuk mund të lëviz,” tha Antonio për CBC. Edhe pse dikur ajo merrej me akt ivitet fizik, tashmë mezi arrin të ngjisë shkallët pa iu marrë fryma. /abcnews.al/