Nëse digјeni, ѕhрëtoni nga dhimbјa e tmеrrѕhme me këto рërbërëѕ natyralë

Fat keqë sisht, djegiet janë një nga dëmtimet më të zakonshme të shtëpisë. Djegiet kategorizohen sipas ashpërsisë së tyre. Një djegie e shkallës së parë konsiderohet më pak e rëndë, sepse prek vetëm shtresën e jashtme të lëkurës. Zakonisht shkakton vetëm dhimbje të lehtë, skuqje dhe ënjtje.

Djegiet e shkallës së dytë ndikojnë në shtresat më të thella të lëkurës dhe shkaktojnë flluska dhe lëkurë të bardhë, të lagur dhe me shkëlqim.

Djegiet e shkallës së tretë përfshijnë dëmtime të të gjitha shtresave të lëkurës, ndërsa djegiet e shkallës së katërt mund të përfshijnë nyjet dhe kockat. Djegiet e shkallës së tretë dhe të katërt konsiderohen emergjente mjekësore dhe duhen trajtuar vetëm në spital.

Ju mund të trajtoni shumicën e djegieve të shkallës së parë dhe djegiet e shkallës së dytë në diametër më pak se 7 cm në shtëpi. Lexoni për të mësuar se cilat mjete shëruese janë më të mira për shërimin e lëkurës tuaj, dhe gjithashtu se cilat mjete duhet të shmangen.

Mjetet juridike më të mira në shtëpi për dje giet

Djegiet e lehta zakonisht marrin rreth një ose dy javë për t’u shëruar plotësisht dhe zakonisht nuk shkaktojnë dhëmbëza. Qëllimi i trajtimit të djegies është të zvogëlojë dhimbjen, të parandalojë infeksionet dhe të shërojë lëkurën më shpejt.

1. Ujë i ftohtë

Gjëja e parë që duhet të bëni kur merrni një djegie të vogël është të derdhni ujë (jo shumë të ftohtë) mbi zonën e djegies për rreth 20 minuta. Më pas lajeni zonën e djegur me ujë dhe sapun të butë.

2. Kompresat e ftohta

Një kompresë e ftohtë ose një leckë e lagur e pastër e vendosur mbi zonën e djegies ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve dhe ënjtjeve. Ju mund ta aplikoni kompresën në interval prej 5 deri në 15 minuta. Mundohuni të mos përdorni kompresa tepër të ftohta sepse ato mund të irritojnë më shumë djegien.

3. Pomada anti biotike

Pomadat dhe kremrat me antibiotikë ndihmojnë në parandalimin e infek sioneve. Vendosni një pomadë antibakteriale si Bacitracin ose Neosporin në djegien tuaj dhe mbulojeni një veshje sterile, jo me gëzof ose rroba.

4. Aloe vera

Aloe vera shpesh reklamohet si “bima e djegies”. Studimet tregojnë prova se aloe vera është efektive në shërimin e djegieve të shkallës së parë deri në shkallën e dytë. Aloe është anti-inflamatore, nxit qarkullimin dhe pengon rritjen e baktereve.

Vendosni një shtresë xheli të pastër aloe vera të marrë nga gjethi i aloe veras direkt në zonën e prekur. Shmangni produktet që kanë aditivë, veçanërisht ngjyrosjen dhe parfumet.

5. Mjalti

Përveç shijes së tij të shijshme, mjalti mund të ndihmojë në shërimin e një djegie të vogël kur aplikohet lokalisht. Mjalti është një anti-inflamator dhe natyrisht antib akterial dhe antifungale.

6. Ulja e ekspozimit në diell

Bëni më të mirën tuaj për të shmangur ekspozimin e djegies në rrezet e diellit. Lëkura e djegur do të jetë shumë e ndjeshme ndaj diellit. Mbajeni të mbuluar me veshje.

7. Mos i hapni flluskat

Sado joshëse mund të jetë, lini fshikëzat tuaja të qeta. Shpërthimi i një flluske vetë mund të çojë në infeksion. Nëse shqetësoheni për flluskat që janë formuar për shkak të djegies tuaj, flisni me një mjek.

8. Merrni një qetësues të dhimbjeve

Nëse keni dhimbje, merrni një qetësues të dhimbjeve pa recetë siç është ibuprofen (Motrin, Advil) ose naproxen (Aleve). Sigurohuni që të lexoni etiketën për dozën e saktë.

Mjetet juridike të çud itshme në shtëpi të grave të vjetra për trajtimin e djegies janë të përhapura, por jo gjithçka që gjyshja juaj ju thotë të bëni është e mirë për ju. Mjetet e mëpos htme të që përdoren kundër djegies në shtëpi duhet të shmangen:

1. Gjalpë

Mos përdorni gjalpë në djegie. Ka pak ose aspak prova që mbështesin efektivitetin e gjalpit si ilaç për dje gien. Për më tepër mund të përk eqësojë djeg ien tuaj. Gjalpi ruan nxehtësinë dhe gjithashtu mund të strehojë baktere të dëmshme që mund të infektojnë lëkurën e djegur.

2. Vajrat

Në kundërshtim me besimin popullor, vaji i kokosit nuk shëron gjithçka. Vajrat, të tilla si vaji i kokosit, vaji i ullirit dhe vajrat e gatimit, mbajnë nxeh tësinë dhe madje mund të bëjnë që lëkura të digjet.

Vaji i livandos raportohet se ndihmon në shërimin e djegies, por ka pak prova të botuara për të mbështetur këtë pretendim. Burimet e Besuara të kryera tek minjtë, për shembull, nuk kanë treguar ndonjë përfitim nga përdorimi i vajit të livandës për të shëruar një djegie.

3. Të bardhat e vezëve

E bardha e vezës mbart një rrezik të infek sionit bak terial dhe nuk duhet të vendoset në djegie. Vezët gjithashtu mund të shkaktojnë një reaksion alergjik.

4. Pastë dhëmbësh

Asnjëherë mos vendosni pastë dhëmbësh në një djegie. Pasta e dhëm bëve mund të irritojë djegien dhe të krijojë një mjedis më të favorshëm për infe ksion. Plus, nuk është sterile.

5. Akulli

Akulli dhe uji shumë i ftohtë në fakt mund të irritojnë më shumë zonën tuaj të dje gies. Akulli mund të shkaktojë edhe një dje gie të ftohtë nëse përdoret në mënyrë jo të duhur. /tvklan.al