Krijueѕi i Vαkѕinëѕ anti-СOVΙD: Nga mesi i vitit të ardhѕhëm i kthehemi jetëѕ normale

Drejtori ekze kutiv i kompanisë gjermane BioNTech, Ugur Sahin, që të hënën e kaluar njoftoi se së bashku me kompaninë Pfizer ka zhvilluar një vaks inë 90% efektive kundër koro naviirusit, ka thënë se ajo mund t’i japë fund pandemisë.

Sahin tha për “The Guardian” se nga mesi i vitit të ardhshëm do t’i kthehemi jetës normale, transmeton Gazeta Express.

“Nga mesi i vitit të ardhshëm. Por, para se të ndodhë kjo, na pret një dimër i vështirë. Edhe sikur të nisë shpërndarja e vak sinës në dhjetor, situata nuk do të ndryshojë në mënyrë rrënjësore”, tha Sahin.

Shkencëtari me prejardhje turke shpjegoi edhe se si do të funksionojë vaks ina.

“Vak sina pengon që COVID-19 të ketë akses në qelizat tona. Por, edhe nëse hyn në qeliza, ato e eliminojnë. Kemi hyrë shumë thellë në sistemin imunitar për të perfeksionuar mbrojtjen e vaks inës”, tha ai.

Lidhur me kritikat e presidentit amerikan, Don ald Trump, i cili aku zoi se lajmi për vaksinën u dha qëllimshëm pas zgjedhjeve në SHBA, Sahin theksoi se kjo çështje nuk duhet politizuar.

“Hetimi farmaceutik nuk duhet politizuar kurrë. Është çështje integriteti, nuk do të kishte qenë etike që të mbanim të fshehtë informacionin. E rëndësishme është që po merremi me vak sinën dhe nuk bëjmë politikë”, deklaroi Sahin. /GazetaExpress