Trendi i të rinjve në Tik Tok, dentistët dalin me paralajmërimin e frik shëm

Dentistët paralajmërojnë se një prirje e re e ndarjes së dhëmbëve për “buzëqeshjen e përsosur” mund t’ju lërë në nevojë për proteza në një të ardhme të afërt, raporton Gazeta Express.

Në TikTok, të rinjtë kanë postuar video të tyre në procesin e ndarjes së dhëmbëve.

Një përdoruese e TIK TOK-ut , Ellise Noorah Hamadi, u shpjegoj ndjekësve se si ajo shkoi në Turqi për të kryer këtë proces.

Ajo më vonë ndau me publikun edhe një lajm duke thënë se si dukeshin dhembët e saj para se ajo t’i ndante, dhe ata dukeshin si dhëmbë të bardhë krejtësisht normalë.

Stomatologët bombarduan me video me përgjigje dhe paralajmërime, duke thënë se duhet të kenë kujdes me dhëmbët e tyre.

Një dentist, Shaadi Manouchehri, tha në një video të postuar javën e kaluar: “Ata nuk janë rimeso, ato janë kurora dhëmbësh me mbulim të plotë”.

“Rruajtja e dhëmbëve deri në kunja si kjo do të dëmtojë nervin, dhe do të keni nevojë për një trajtim të kanalit rrënjë dhe një ekstraktim të dhëmbit, në një moment në jetën tuaj, thonë stomatologët.

Dentisti vazhdoi duke thënë se “rimesat ose kurorat do të duhet të zëvendësohen çdo 10 deri në 15 vjet, në mënyrë të rregullt.

“Qëllimi i dentistëve është të edukojë përdoruesit se çfarë janë rimeso dhe kurora dhe çfarë do të thotë kjo për të ardhmen e dhëmbëve të tyre. Stomatologët në TikTok nxituan të shpejtë të edukonin përdoruesit kundër bërjes së rimesave dhe sidomos kurorave. Këto janë të pakthyeshme dhe jashtëzakonisht të kushtueshme”, thotë ai.

Rimeso apo Vinirs është një shtresë e hollë porcelani ose materiali që lidhet në pjesën e përparme të dhëmbit tuaj.

Zakonisht me trashësi rreth 1 mm, rimesot kërkojnë që një sasi shumë e vogël e smaltit të dhëmbëve të bluhet.

Rimeso mund të shkojnë nga 250 $ deri në 2500 $ për dhëmb. Kurorat janë edhe më të shtrenjta, duke filluar nga 1000 dollarë deri në 3500 dollarë për dhëmbë.

Shpesh kurorat kërkojnë që së pari të bëhen procedura të tjera, të tilla si kanalet e rrënjëve ose ndërtimi i bërthamës. Këto do ta shtojnë koston edhe më shumë.

Për t’i shtuar të gjitha këto, dentistët në TikTok u kujtojnë përdoruesve se këto nuk janë një punë e vetme dhe e përfunduar. Do t’ju duhet t’i zëvendësoni ato çdo 10 deri në 15 vjet. Në shumë raste, këta të rinj që marrin kurora do të kenë nevojë për proteza deri në moshën 40 vjeç, shkruan The SUN./GazetaExpress/