Sipas eksepertëve,fëmijët kanë nevoj per mίkrοbe-pa Аntibίotikë për te zhvilluar imunitetin

Prindërit po bëhen gjithnjë e më të fiksuar në higjienen fëmijëve te tyre,duke përdorur produkte antiseptik.Por ata injorojnë fatkeqësisht se pastërtia e tepruar për fëmijët mund te ketë pasoja negative ne shëndetin e tij sepse,sipas Marie-Claire Arrietta,mikrobiologe e specializuar ne fiziologji,farmakologji dhe pediatri ne Shtet e Bashkuara,sa më i pastërt është fëmija aq më pak i mbrojtur është.

Në lindje,fëmija ka një sistem imunitar të pazhvilluar,por posa te hyjë në kontakt me mikrobet,mbrojtja e tij imune fillon te funksionojë dhe lufton infeksionet në mënyrë efektive.Këto mikrobe prodhojnë dhe substanca që bashkëveprojnë drejtpërdrejt ne zorrë.

Me kalimin e kohes,kur trupi mësohet te marrë antibiotikë,bakteriet bëhen rezistentë ndaj tyre.Prindërit duhet t’i përdorin me kujdes.

Higjiena dhe patologjitë e tëperta

Teoria mjekësore shpjegon që higjiena e tepërt mund të shkaktojë njèe rritje të alergjive dhe infeksioneve te fëmijët.Të dhënat epidemiologjike tregojnë se fëmijët që rriten në një mjedis rural kanë me pak shans per alergji.Kjo nuk do të thotë te paketoni cantat tuaja dhe të largohen nga qyteti,por ju sugjerojmë që është me mire te jetoni në një mjedis qe nuk është i sanifikuar.Është zbuluar se femijet qe kane lindur me nje motër a po vëlla më të madhë ose frekuentojnë cerdhet janë më te eksozuar ndaj baktereve dhe vir useve.

Ekspertët gjithashtu rekomandojnë qe prindërit t’i lënë fëmijët e tyre të luajnë me kafshët shtëpiake,veqanërisht me qen,te cilët zvogëlojnë rrezikun e alergjive deri ne 33%.Sidoqoftë,nëse jetojmë në një mjedis ku ka pak,ose pothuajse asnjë mikrob,sistemi ynë imunitar nuk do te është në gjendje për të prodhuar antitrupa,dhe do të kërkojne impulse tjera për të provokuar reagimin e trupit tonë.

Lërini fëmijet të eksplorojnë ne mjedisin e tyre

Fëmijët duhet të eksplorojnë mjedisin e tyre.Të gjithe ne kalojmë nëpër nje pjesë te fëmijerisë e cila konsiston në zbulimin e gjithckaje që shohim duke perdorur të gjitha shqisat tona,por vecanërssht at të gojës.Prandaj mos e ndaloni fëmijen tuaj te prekë diqka,gjithashtu kini kujdes që mos t’i fshini vazhdimisht duart me produkte antiseptik.

A duhet te hiqni dorë nga higjiena për fëmijët nga frika e prishjes së sistemit te tyre imunitar?Sigurisht jo,pasi kjo do të rrisë rrëzikun e tyre për të zhvilluar sëmundje infektive potencialisht serioze.Sidoqoftë,lëreni te ecin në tokë ne katër anët.të laujnë me kafshë,pa u ndier i detyruar t’i lani menjëher me pas.Lëreni sistemet imune te tyre të bëjë punën e tyre për të shmangur trajtimin e ndonjë infe ksioni bakterial ose viral me antibitokë