Arsyeja e vërtetë pse mjekët kanë shkrim të pakuptueshëm

A e ke shkrimimin e dorës si të mjekut?

Kjo frazë është klasike për të përshkruar një person me shkrim të keqkuptuar, pasi që shumica e mjekëve zakonisht shkruajnë receta plotësisht me dorë, dhe po, të kuptuarit e atyre hieroglifëve është një sfidë për pacientët dhe farmacistët që ata duhet të dorëzojnë ilaçet.

Duket si një shaka, por ju mund të pyesni ndonjë nga të njohurit tuaj dhe ata të gjithë do të thonë të njëjtën gjë: Pothuajse të gjithë mjekët kanë shkrim të tmerrshëm të dorës, por pse?

Mund të jetë që ata nuk e vlerësojnë shkrimin në shkollën e mjekësisë?

Në ditët e sotme, gjërat janë disi të ndryshme pasi disa mjekë zgjedhin të shtypin recetat e tyre për të shmangur konfuzionin, por për nder të atyre që vazhdojnë të shkruajnë me dorën e tyre, këtu janë disa arsye pse mjekët kanë shkrim të shëmtuar! Ne e kemi zgjidhur misterin!

Ata me shkrim dore të shëmtuar janë më të zgjuar

Sipas portalit Excelsior, u zbulua në një studim nga Universiteti i Illinois (SHBA) se njerëzit më inteligjentë shkruajnë shumë të shëmtuar. Kjo sepse informacioni që ata po regjistrojnë është më i rëndësishëm për ta sesa aftësia e tyre për ta bërë atë të duket mirë. Përveç kësaj, ata përdorin shkurtesa të çuditshme për të shkruar informacione, pasi truri i tyre punon më shpejt se duart e tyre.

Ata duan të kujdesen për të gjithë pacientët e tyre

A keni vërejtur sa shpejt shkruajnë mjekët? Sigurisht, sa më shpejt të shkruajë një mjek, aq më pak i kuptueshëm do të jetë shkrimi i tij i dorës. Arsyeja pse ata shkruajnë kaq shpejt është një zakon i thjeshtë, pasi ata priren të jenë jashtëzakonisht të nxituar, me një numër të pafund pacientësh, kështu që ata përpiqen të “dërgojnë” sa më shpejt të jetë e mundur tek shumica. Në këtë mënyrë ata sigurohen që të gjithë të analizohen; megjithëse sigurisht … mosshkrimi i qartë mund të shkaktojë një katastrofë, sepse nëse receta nuk kuptohet, vëmendja e një eksperti nuk do të ketë dobi. Çfarë mendoni?

Ata janë gjithmonë nën presion

Sipas ekspertit të gjuhës joverbale, Lourdes Chaltelt, ndjenja e lartë e urgjencës dhe nxitimi që kanë mjekët, reflektohet pikërisht në shkrimin e tyre “Letra është një reflektim i reagimeve neurologjike. Shkrimet e palexueshme të mjekëve mund të shpjegohen sepse ata janë njerëz që duhet të marrin vendime shumë të shpejta, veçanërisht kirurgët, ata nuk mund të humbin kohë kur jeta ose shëndeti i dikujt është në mes … ”

Ata nuk janë shumë të interesuar për shkrimet tuaja

Në rastin e mjekëve që punojnë në spitale me qindra pacientë nën kujdesin e tyre, është e mundur që gjëja e fundit për të cilën ata mendojnë është të shkruajnë me shkrim të këndshëm, pasi ata janë kaq në nxitim duke administruar ilaçe, duke kontrolluar shëndetin e shkarkimin e pacientëve të tyre. Sidoqoftë, koka e tij është gjithmonë në një mijë gjëra në të njëjtën kohë.

Mosha ka shumë të bëjë me të

Alejandro Cárdenas, një internist, komentoi për portalin NTR se kolegët e tij mjekë të “shkollës së vjetër” ishin ata me shkrimin më të keq. Kjo mund të përkeqësohet me kalimin e viteve, pasi aftësitë motorike përkeqësohen, duke përfshirë, natyrisht, lëvizjen e duarve.

Jo vetëm mjekët kanë shkrim dore të keq

Padyshim që “shkrimi i dorës së mjekut” nuk është një fenomen ekskluziv për mjekët, por ndryshe nga profesionistët e tjerë, është më lehtë të vëresh shkrimin e keq të një mjeku, sepse shumë njerëz kanë parë dhe analizuar shkrimet e tij. Në të kundërt, më pak njerëz janë dëshmitarë sesi shkruan një inxhinier ose projektues, kështu që ne nuk i lidhim ato profesione me shkrim të keq.

Pacientët nuk morën në pyetje mjekun

Mjekët kanë qenë profesionistë shumë të respektuar që nga kohërat antike, kështu që pacientët nuk guxuan të vinin në dyshim shkrimet e tyre të këqija; edhe nëse kjo do të thoshte të mos kuptuarit e recetës fare. Kaluan kaq shumë vite para se mjekët t’i kushtonin më shumë vëmendje shkrimit të dorës, ose të përdornin kompjutera për të shkruar qartë diagnozën dhe trajtimin e tyre në receta.