АΙаrmi po јереt nga mјekët: Кјо ѕëmundje po рërhaрet ѕhumë te gratë nga 40 vјeç e lart, tregon kujdeѕ ndaj këtyre ѕhenjave para ѕе të јetë vonë

Duke prekur më shumë se 2 milion njerëz në Francë, fibromialgjia mbetet një patologji e panjohur deri më sot.

Kjo sëm undje, e cila prek krye sisht gratë, ka disa simptoma si lodhje dhe paaftësi për të bërë edhe gjërat e përditëshme. Shkaqet mbeten të paqarta deri më sot, por një ekip studiuesish kanë bërë një zbulim të pabe sueshëm që ka bërë të mundur të shihet më qartë.

Çfarë është fibromialgjia? Ajo është një sindromë që shkakton një dhi mbje që prek të gjithë trupin. Këto shpesh shoqërohen me lodhje dhe probleme me pagjumësinë.

Megjithëse ky problem nuk shka kton ndërlikime serioze, ai ndikon në cilësinë e jetës së atyre që vuajnë nga ai.

Kjo sëmundje u njoh nga Organizata Botërore e Shëndetësisë që nga viti 1922 por fibromialgjia mbetet deri më sot një patologji pak e njohur. Në përgjithësi, fibromialgjia prek kryesisht gratë dhe shfaqet midis moshës 40 dhe 60 vjeç.

Simtpomat kryesore janë:
Çrregullime të tretjes
Ndjesi dhe mpirje në këmbë dhe duar
Një gjumë jo i qetë
Dhimbje koke

Megjithë studimet e ndryshme të kryera, mbetet e vësh tirë të përcaktohet shkaku i saktë i kësaj sëmu ndjeje. Sidoqoftë, një grup studiuesish amerikanë kanë bërë një zbulim të pabesueshëm që mund të ndryshojë perceptimin e kësaj sëmu ndjeje.

Por një zbulim i madh është bërë. Analizat u kryen nga Dr. Frank L. Rice dhe studiues të tjerë dhe treguan se shkaqet e kësaj patologjie nuk janë për shkak të një problemi psikologjik, por për shkak të pranisë së një numri të madh të fijeve nervore ndijore përreth.

Nuk ka ndonjë trajtim specifik për të kuruar vetë gjendjen. Mjekët përshkruajnë ilaçe për lehtësimin e dhimbjes. Kështu, pacientëve u jepen analgj ezikë, qetësues të dhi mbjeve dhe ilaçe anti-inflamatore jo-steroide. Megjithatë mjekët bëjnë thirrje që gratë të tregojnë kujdes ndaj shenjave sepse kjo sëmundje po përhapet shumë.