“Burri më la për këto 4 gjëra: Kështu e shkatërrova martesën, i gjithi ishte faji im!”

Femra, mësoni nga shembulli i saj! Ajo shkatërroi martesën e saj për shkak të këtyre katër gjërave:

1. Unë gjithmonë i vendos fëmijët e mi në radhë të parë

Është e lehtë të duash fëmijët e tu. Duhet shumë pak përpjekje dhe ata ju adhurojnë pa marrë parasysh çfarë. Martesa është e kundërta: është punë. Dhe sa herë e ndjeja se martesa ime ishte punë e vështirë, dilja me fëmijët ose për shëtitje ose në kinema. I planifikoja shpesh këto aventura kur e dija që burri im nuk mund të shkonte (ose të mos prishte humorin). I thashë vetes, në rregull, ai punon gjithsesi dhe disi gjithmonë dukej se nuk donte të shkonte në udhëtime familjare.

Zgjodha të fle në dhomë me fëmijët pjesën më të madhe të natës, duke fajësuar burrin tim që gërhiti shumë dhe e lë të pushojë, sepse fëmijët vijnë në dhomën tonë disa herë gjithsesi duke kërkuar diçka ose kanë frikë të flenë vetëm. Si rezultat, nuk ishim vetëm për një orë dhe kurrë nuk kaluam një natë pa fëmijët. Epo, ndoshta një herë në vit në përvjetorin tonë.

2. Nuk kam vendosur kufij me prindërit e mi

Shpesh kanë qenë në shtëpinë tonë, herë kanë ardhur pa paralajmërim dhe kanë hyrë lirshëm në shtëpi. Ata “ndihmuan” nëpër shtëpi dhe bënin gjëra që nuk i kërkuam kurrë, si vendosja e rrobave nga lavatriçe në tharëse. Ne do të shkonim për pushime me ta. Ata do të riedukojnë fëmijët tanë para nesh. Frika më pengonte të krijoja kufij dhe të vendosja rregulla për sjelljen e prindërve të mi. Burri im u martua me të gjithë familjen time.

3. Shumë rrallë bënim dashuri. Dhe u bëra i fiksuar

Mendova se dashuria ishte ndershmëri, por të gjithë e dimë se e vërteta dhemb. Ndërsa ne po bëheshim më rehat (lexo: dembel) në marrëdhënien tonë, unë isha shumë i lodhur për veprim. Dhe kur ai bënte diçka e sulmoja vazhdimisht: Pse e bëri këtë? Në vend që ta ndihmoja të ndërtonte egon e tij, unë e poshtërova. Shpesh i thosha se puna e tij nuk ishte shumë e mirë dhe se ndoshta thjesht do të shkonte të shihte kolegët e tij duke u shoqëruar (sepse isha mbipeshë).

Vazhdova t’i kujtoja se si po bënte gjithçka gabim, dhe sinqerisht, ai thjesht nuk po e bënte atë sipas mënyrës sime. Dikur flisja me të si fëmijë. I kontrolloja financat e familjes dhe e qortoja për çdo shpenzim të pamatur. Dhe në dhomën e gjumit, e keni marrë me mend – ai po e bënte gjithçka gabim, dhe unë nuk kisha turp t’i tregoja. Ndërsa martesa jonë u shpërbë, unë vazhdova të kërkoja të metat dhe gabimet që të mund të justifikoja epërsinë time. Në fund të fundit, nuk ndjeja më respektin që i kisha treguar për të.

4. Nuk u përpoqa të mësoja të luftoja në mënyrën e duhur

E di që tingëllon e çuditshme të sugjerosh se ekziston një mënyrë e duhur për të luftuar. Por ajo ekziston. Unë priresha të ruaja qetësinë në shtëpinë tonë duke e mbajtur gojën mbyllur kur gjërat më shqetësonin vërtet, por nuk e bëra. Siç mund ta imagjinoni, të gjitha gjërat e vogla që më çmendën u kthyen në një top gjigant zemërimi që herë pas here do të kthehej në një sulm të madh, vërtet të frikshëm.

Tani që shikoj prapa, unë isha qartë një kurvë e frikshme gjatë atyre episodeve. Po e shkruaj këtë me shpresën që disi ta kthej ish-burrin tim tani. Dhe unë kërkoj falje prej tij. Po e shkruaj këtë sepse nuk mund ta besoj sa kohë e kam kokën të zhytur në rërë.

Shpresoj që përmes tregimit tim gratë e tjera të kuptojnë të paktën pak se si ne gratë mund të shkatërrojmë një familje. Dhe ndërsa jam ende i mërzitur që burri im vendosi t’i zgjidhte problemet tona në shtratin e një gruaje tjetër, e pranoj që sjellja ime e shtyu atje.