Mijëra punonjës italianë ndërkufitarë mund të hυmbin punën në Zvicër

Sipas një sindikate në kantonin zviceran të Ticino, të paktën 4,000 udhëtarë ndërkufitarë do të hu mbasin punën e tyre këtë vit, pasi ko ronavi rusi mbylli disa industri.

Sindikata Ocst e Ticino (Organizzazione Cristiano Sociale ticinese) ka thënë se 3,000 punëtorë ndërkufitarë kanë humbur tashmë vendet e tyre të punës në vitin 2020, shkruan the local.ch, transmeton Albinfo.ch.

Numri duhet të arrijë në 4,000 deri në fund të dhjetorit. Shifrat bazohen në formularët e mbushur nga punëtorë që nuk punojnë për të aplikuar për përfitime papunësie në një shtet të BE-së, në këtë rast, Itali.

Industria më e prekur është sektori i hotelierisë, për shkak të mbylljes së zgjatur të bareve dhe restoranteve në kanton gjatë valës së parë në pranverë. Industria e metaleve dhe makinerive është ndikuar gjithashtu nga pandemia.

Sidoqoftë, sektorët e kujdesit shëndetësor dhe të ndërtimit, të cilët gjithashtu punësojnë një numër të lartë të punëtorëve nga Italia, kanë qenë relativisht të paprekur.

Mbi 7,700 punëtorë ndërtimi dhe 4,000 ofrues të kujdesit shëndetësor jetojnë mbi kufirin në Itali.

Rreth 120 mjekë dhe 500 infermierë të punësuar në sektorin shëndetësor të kantonit janë udhëtarë të përditshëm nga rajonet afër Italisë. Në tërësi, rreth 70,000 italianë punojnë në Ticino.

Nuk ka numra aktualisht të disponueshëm për shkallën e papunësisë midis punëtorëve kufitarë nga Franca, Gjermania dhe Austria.

Por, pavarësisht se ku jetojnë, punëtorët ndërkufitarë marrin përfitimet e tyre të papunësisë në vendin e tyre të banimit nëse janë të papunë me kohë të plotë, dhe në Zvicër nëse papunësia është e pjesshme.

Çfarë duhet të bëni nëse jeni mbajtës i lejes G dhe humbni punën tuaj në Zvicër?

Kontributet për përfitimet e papunësisë zbriten automatikisht nga paga juaj. Nëse e humbni punën tuaj zvicerane, sepse punëdhënësi juaj e ka ndërprerë kontratën tuaj, do të duhet të kërkoni përfitime nga zyra e papunësisë në vendin tuaj të qëndrimit.

Në një rast të tillë, kërkoni një formular PD U1 nga zyra zvicerane e papunësisë, si dhe një certifikatë ndërkombëtare punësimi nga ish-punëdhënësi juaj zviceran. Në rast të ‘papunësisë së pjesshme ’, domethënë nëse orët tuaja të punës janë zvogëluar, ose nëse ndërmarrja në të cilën punoni përkohësisht ose përfundimisht ndërpret aktivitetet e saj, atëherë ju keni të drejtë për përfitime zvicerane.