A qani kur shihni filma? Lexoni pse është diçka e mirë

Pse qajmë kur shohim filma? A është shenjë e një dobësie emocionale apo tregues force? A mos është shenjë e inteligjencës emocionale?

Filmat e mirë janë krijuar me kujdes për të na angazhuar dhe për të qenë tërheqës. Ata na “transportojnë” në botën e personazheve të tyre: të shohim siç shohin, të ndjejmë ashtu siç ndjejnë dhe madje të identifikohemi plotësisht me një personazh në disa raste. Ne e dimë se filmat nuk janë realë, por jemi aq të zhytur saqë reagojmë emocionalisht sikur të jenë.

Neuroshkencëtari Paul Zak ka studiuar efektet e trillimeve dhe ka treguar se shikimi i filmave mund të shkaktojë lirimin e oksitocinës, e njohur si “hormoni i lumturisë”. Të qash në filma është një shenjë se oksitocina është shkaktuar nga lidhjet që ndjen kur sheh filmin.

Empatia është një faktor kyç i inteligjencës emocionale. Inteligjenca emocionale është aftësia për të identifikuar dhe rregulluar emocionet tuaja dhe për të kuptuar dhe menaxhuar emocionet e të tjerëve.

Inteligjenca e lartë emocionale është e lidhur me udhëheqjen efektive, suksesin profesional dhe arritjet akademike, si dhe marrëdhënie më të mira sociale dhe intime. Ajo është e lidhur me shëndetin dhe mirëqenien psikologjike dhe fizike dhe inteligjenca më e madhe emocionale ndihmon për të përballuar stresin dhe konfliktin.

Të qash në një film zbulon ndjeshmëri të lartë, ndërgjegjësim shoqëror dhe lidhje – të gjitha aspektet e inteligjencës emocionale. Si i tillë, është një tregues i forcës personale dhe jo dobësisë. E qara nuk është shenjë dobësie.