Ekѕрertët gjermanë: “Vakѕina e liѕë së majmunit arrin në qerѕhor”

Pandemia dyvjeçare e Co vid-it ka rrënjosur te njerëzit një frikë të re ndaj sëmundjeve infektive. Shfaqja e lisë së majmunëve është shumë shqetësuese, por ministri gjerman i Shëndetësisë, Karl Lauterbach, vlerëson se nuk ka vend për panik. Përveç kësaj, vaksina është në rrugë e sipër.

“40,000 va ksina duhet të mbërrijnë në gjysmën e parë të qershorit dhe 200,000 njësi të tjera menjëherë pas kësaj”, tha Lauterbach për televizionin ARD të dielën.

Sipas tij, qeveria ka nënshkruar kontratën e prokurimit dhe tani është dorëzim. “Unë mendoj se do ta marrim vaksinën shumë shpejt.”

Lauterbach përsëriti se ai nuk pret një pandemi të re. “Unë nuk mendoj se ky vi rus është i rre zikshëm, në kuptimin që kë rcënon një pandemi”, tha ai, duke shtuar se infeksioni duhet të ndalet.

Më herët ai njoftoi blerjen e vaksinës Imvanex, e miratuar tashmë kundër lisë së majmunëve në Shtetet e Bashkuara.

“Ne do të jemi të gatshëm t’i ofrojmë vaksinën kujtdo që përfundimisht vjen dhe kontakton me njerëz të infektuar,” tha Lauterbach.