E vetmja vakѕinë e aрrovuar kundër liѕë së majmunit

Furnizimet e mjaftueshme të vaksinës së lisë Imvanex janë në dispozicion për të kontrolluar epideminë aktuale, tha prodhuesi i asaj vaksine për DPA të mërkurën.

Bavarian Nordic është e vetmja kompani në botë, vaksinat e së cilës kundër lisë së majmunëve janë miratuar nga rregullatori.

Aktualisht është e mundur të prodhohen 30 milionë doza në vit, tha përfaqësuesi Rolf Sas Soerensen.

Virusi i lisë së majmunit zakonisht shkakton simptoma të lehta si puçrra, ethe dhe puçrra fytyre, por simptomat mund të jenë të rënda.

Kompania ka selinë në Danimarkë dhe prodhon vaksina atje, megjithëse kompania është me origjinë nga Mynihu.

Megjithatë, vaksina është miratuar vetëm në Shtetet e Bashkuara, me emrin Jynneos, dhe në Kanada.

Kompania dëshiron që vaksina të miratohet në Bashkimin Evropian, tha Soerensen, dhe po ndërmerr hapa në këtë drejtim.

Në Evropë, vaksina është miratuar vetëm për linë tek njerëzit, të cilat konsiderohen të zhdukura, shtoi Soerensen.

Ai tha gjithashtu se kompania ka marrë shumë pyetje për vaksinën, por nuk ka deklaruar se cilat vende kanë blerë vaksinat dhe sa doza.

Gjermania ka porositur “deri në 40,000 doza” të vaksinës kundër lisë, tha ministri i Shëndetësisë Karl Lauterbach.

Vaksina e lisë nordike bavareze u zhvillua fillimisht në bashkëpunim me qeverinë e SHBA-së pas sulmit të Qendrës Botërore të Tregtisë në vitin 2001, kur Uashingtoni kishte frikë nga një sulm biologjik që përfshin linë.

Qeveria planifikoi të vaksinonte të gjithë popullsinë, tha Soerensen, duke vënë në dukje se vaksina e vjetër ishte e lidhur me efekte anësore të rëndësishme.

“Kjo është arsyeja pse ata erdhën tek ne dhe na kërkuan të bëjmë një gjeneratë më të mirë dhe më të re të vaksinave të lisë”, shtoi ai.

Është një vaksinë shumë e sigurt që është testuar në të dhëna shumë solide, shtoi ai.