Dilema e çdo prindi: Kur duhet t’ia hapin fëmijës celualarin për herë të parë

Telefonat celularë janë pjesë e të ashtuquajturit trend, varësitë dixhitale – nevoja për të qenë gjithmonë në linjë, të lidhur me internetin dhe zakonet që ndërtojmë duke përdorur telefonat celularë gjithashtu kontribuojnë në këtë. Hulumtimet tregojnë se ne kontrollojmë ekranet e celularëve, mesatarisht, çdo 12 minuta, dhe mbi dy të tretat e njerëzve nën moshën 35 vjeç shikojnë ekranin e celularit në pesë minutat e para pas zgjimit. Magjepsja me ekranin shumë shpesh fillon të rrezikojë kohën që fëmijët dhe të rinjtë kalojnë me bashkëmoshatarët, familjen dhe miqtë e tyre në një dialog të gjallë e realist.

Prandaj është e vështirë për prindërit të gjurmojnë dhe kuptojnë ndikimin e aktiviteteve në internet dhe përdorimit të telefonave celularë te fëmijët. Edhe pse shpesh duket se zgjidhja më efektive është kufizimi i aksesit në celular, realiteti është se pa dialog të hapur dhe të vazhdueshëm midis prindërve dhe fëmijëve, problemi i ndikimit negativ të celularëve nuk do të mund të kuptohet dhe korrigjohet. Prandaj është e rëndësishme të flasim dhe të kuptojmë – çfarë i plotëson të gjitha nevojat, përveç komunikimit, celulari, me çfarë qëllimi i qasemi dhe nëse është gjithmonë e nevojshme, në lidhje me cilat emocione dhe qëndrime është përdorimi i celularit. një medium është.

Prindërit mund të marrin këshilla specifike për shumë çështje të rëndësishme që lidhen me rritjen e fëmijëve në epokën dixhitale në Manualin e Literacy Media për Prindërit, i krijuar si pjesë e Programit të Ri të Literacy të zbatuar në partneritet nga Propulsion dhe Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID). në bashkëpunim me Ministrinë e Kulturës dhe Informacionit.

Si të flasim me fëmijët deri në moshën gjashtë vjeç për përdorimin e celularëve?
Ne e dimë se si janë ata – kureshtarë, të pambrojtur, duke reaguar dhunshëm ndaj frustrimeve. Ata i përkasin “gjeneratës Alfa” – rriten me tableta në duar, nuk do të jetojnë kurrë pa smartphone dhe është e natyrshme që brenda pak sekondash të përshtatin çdo mendim në internet. “Gjenerata Alfa” do të jetë e pakënaqur nëse nevojat e tyre nuk plotësohen shpejt (kanë një shkallë të reduktuar të vetëkontrollit). Vëmendja e tyre bie ndjeshëm dhe ata përqendrohen në një stimul për vetëm disa sekonda.

“Të gjithë munden, por vetëm unë nuk mundem”, është fjalia më e zakonshme që prindërit dëgjojnë nga rebelët e tyre të vegjël. Është shumë e rëndësishme që t’u qasemi fëmijëve të kësaj moshe me shumë durim, gatishmëri për biseda të gjata, ciklike për të njëjtën temë.

dhe marrëveshjet për përdorimin e telefonave celularë. Është e rëndësishme që të respektojmë rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe të mos ua japim telefonin fëmijëve nën 18 muajsh dhe më vonë të fillojmë me përmbajtje edukative që ndikojnë në zhvillimin kognitiv dhe emocional të fëmijës. Këngët, filmat vizatimorë, shfaqjet teatrale, tregimet – janë përmbajtje ideale që do të nxisin imagjinatën, të menduarit, kreativitetin, u mësojnë fëmijëve ndjeshmëri, komunikim, tolerancë.

Kur ata fillojnë të luajnë lojëra dhe të ndjekin YouTubers, ne duhet të kishim vendosur tashmë themelet e një marrëdhënieje besimi dhe të merrnim pjesë së bashku në aktivitete në botën dixhitale. Kjo nuk do të thotë që ne e shikojmë të gjithë përmbajtjen së bashku, por ndihemi gjithmonë të ftuar të përfshihemi, të tregojmë interes për përmbajtjen që shikojnë, të thellohemi dhe të analizojmë mesazhet që arrijnë tek ata dhe të përkthejmë në “gjuhën e fëmijës” gjithçka që mund të përfaqësojë. problem për të kuptuar adekuat.

Le të bëjmë pyetjet: Çfarë ka ndodhur tani? Pse u përgjigj kështu? Si mund të thuhet ndryshe kjo? Si do të ndiheshit? Pse ju pëlqen ta shikoni atë? Si ndryshon nga të tjerët?

Le të biem dakord për kohën që fëmija do të kalojë me celularin, ta mësojmë fëmijën të negociojë atë që është e rëndësishme për të, le të praktikojmë tolerancën dhe kompromisin. Ne kemi një ekuilibër të mirë midis aktiviteteve në telefon dhe lëkundjeve, duke luajtur në botën online dhe “offline”.

Si mund të na dëgjojnë dhe kuptojnë fëmijët nga shtatë deri në 11 vjeç?
Kjo moshë është shumë delikate, sepse fëmijët kanë një gamë të madhe përmbajtjesh mediatike përpara tyre që duhet të dërgojnë. Është gjithashtu e rëndësishme të kuptohet se forcon ndikimin e grupeve të bashkëmoshatarëve dhe se ata kanë kapacitetin për të kaluar pjesën më të madhe të kohës në mënyrë të pavarur. Prindërit kur ishin më të vegjël janë në “tokë të rrëshqitshme”, i ndiqnin më lehtë aktivitetet, ranë dakord për kohën e përdorimit të celularit dhe tani fëmijët bëhen më “të tyret”, kokëfortë dhe përdorin argumente më të forta për të bindur prindërit se kanë të drejtë. Celulari i tyre është një “krah i zgjatur” dhe nuk diskutohet më nëse do ta përdorin, por si ta vendosin atë përdorim brenda kufijve të arsyeshëm, pa shkaktuar revoltë tek fëmijët dhe duke mbyllur kanalin e komunikimit të dyanshëm. Ata përdorin telefona për të luajtur lojëra, për të folur me miqtë dhe për të ndjekur ngjarjet në rrjetet sociale.

Le t’u kërkojmë atyre të “na prezantojnë lojën”, të na lejojnë të shijojmë pak magjinë e lojës dhe të përfshihemi. Bëjmë pyetje: Me kë tjetër po luani? Janë ata miq që njihni? A bëjnë pyetje të pazakonta dhe cilat janë ato pyetje?

I udhëzojmë që të mos ndajnë informacione personale me të panjohur në internet, ashtu siç nuk i ndajnë me të panjohur në rrugë. Le t’i pyesim nëse kanë vendosur parametra sigurie në lojëra dhe në rrjetet sociale dhe pse është e rëndësishme të mbrohet privatësia, dhe nëse disa informacione rreth nesh mund të keqpërdoren dhe si.

Kur flasim për përmbajtje mediatike, është e rëndësishme të jemi një hap përpara fëmijëve tanë. Le të mësojmë rreth temave që janë të rëndësishme për ta. Le të hapim llogari në rrjetet që përdorin dhe edhe nëse nuk na pranojnë si miq, të flasim me më shumë autoritet për fenomenet që ndodhin në rrjete. Ne ndjekim ngjarjet që u interesojnë fëmijëve tanë, kërkojmë mendimin e tyre, i dëgjojmë me përqendrim dhe respektojmë pikëpamjet e tyre. Le të shprehim qartë mendimin tonë për gjithçka që i intereson, sepse ndikimi ynë në këtë periudhë është i një rëndësie kyçe për të gjitha sjelljet dhe mendimet e ardhshme të fëmijës.

Kujdes me personat mbi 12 vjeç
Një kategori e vështirë për komunikim, negocim dhe respektim të marrëveshjeve. Gjithçka që kemi vendosur deri tani si themel i besimit dhe lirisë në komunikim – tani do të na kthehet shumëfish. Që në moshën 12-vjeçare, fëmijët tanë të ëmbël, të vegjël, të ëmbël bëhen individë të fortë me hormone të trazuar, mendim kategorik dhe qëndrim të pakundërshtueshëm. Koha që ata kalojnë me celularët mund të jetë e përjetshme, vetëm nëse do të ishte e pranueshme nga shoqëria. Duhet të jemi të kujdesshëm dhe të shmangim fjalë të tilla si dënime, ndalime dhe kufizime, sepse anëtarët tanë të ëmbël të “Generatës Z” janë alergjikë ndaj tyre dhe sepse në dy sekonda e gjysmë do t’ju “shpjegojnë” se përdorin celularin për të mësuar. , kërkimi, edukimi dhe komunikimi dhe se çdo kufizim është i papranueshëm dhe shkatërrues, gjë që është.

Në këtë moshë, është e rëndësishme të tregojmë pa mëdyshje se jemi gjithmonë një bashkëbisedues i kujdesshëm. Ne ndjekim njëri-tjetrin në rrjete (nëse fëmijët e duan), udhëzojmë se me kë shoqërohen si në botën virtuale ashtu edhe në atë reale, çfarë shikojnë, çfarë temash i frymëzojnë. Ne nuk përdorim aplikacione gjurmuese, i pyesim ata me një ton të ngrohtë (jo qasje policore) se çfarë kanë planifikuar për sot / nesër / fundjavë, ku shkojnë, me kë shoqërohen, kur vijnë dhe tregojnë se jemi gjithmonë gati për t’i marrë nëse është e nevojshme dëgjojmë se nuk duhet).

Fëmijët në këtë periudhë dinë të tërhiqen dhe mund të na mungojë lehtësisht që diçka po u ndodh. Është e rëndësishme të jemi të butë, pozitivë, të buzëqeshur, të mos i fajësojmë ata kur gabojnë (dhe ne gabojmë), por sa herë që ndodh një situatë – të pyesim se çfarë kemi mësuar prej saj. Vlen të theksohet se ne jemi gjithmonë aty, për të gjitha të mirat dhe të këqijat, dhe të pranojmë se nuk dimë shumë për platformat dixhitale, ndoshta edhe rrjetet sociale, por dimë shumë për jetën dhe si t’i ndihmojmë e mbrojmë ata që janë më të çmuarit tanë. Le të eksplorojmë, lexojmë, informojmë dhe mësojmë së bashku.

Lërini celularët të jenë lidhja jonë kur nuk jemi bashkë dhe enciklopedia jonë e vogël private e njohurive dhe argëtimit kur jemi bashkë. Dhe kur i fikim telefonat, le t’i përkushtohemi përqafimeve, tregimeve dhe krijimit të marrëdhënies më të bukur të të gjitha marrëdhënieve në botë, një marrëdhënie që zgjat përgjithmonë, një marrëdhënie prind-fëmijë.