Lija e majmunit рo рërhapet më ѕhumë tek homoѕ*kѕualët

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka urdhëruar britanikët që kanë rënë në kontakt me linë e majmunëve të vetë-izolohen për 21 ditë.

Mes një rritje të rasteve, Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar ka lëshuar një paralajmërim për ata që janë në kategorinë e rrezikut të lartë që të qëndrojnë larg grave shtatzëna, fëmijëve nën 12 vjeç dhe njerëzve me imunitet të dobët.

UKHSA ka konfirmuar 20 raste në MB deri më tani, megjithatë, ky numër pritet të rritet.

Ata thonë se kontakti me familjen, kontakti seksual ose ndryshimi i shtratit të një personi të infektuar janë mënyrat se si dikush mund të ketë kontraktuar infeksionin. Agjencia thotë gjithashtu se të prekurve u është ofruar një va ksinë kundër lisë.

Udhëzimi vjen pasi Dr. Susan Hopkins, këshilltare kryesore mjekësore për UKHSA, paralajmëroi se lija e majmunëve po përhapet përmes transmetimit në komunitet.

Dr. Hopkins tha se shifrat e përditësuara për fundjavën do të jepen të hënën pasi ajo paralajmëroi për më shumë raste ‘në baza ditore’.

Ndër të tjera ajo paralajmëroi se mjekët po shohin transmetim në komunitet tek individët që vetë-identifikohen si homoseksualë ose bise ksualë ose burra që bëjnë se ks me burra të tjerë.

“Transmetimi i komunitetit është i përqendruar kryesisht në zonat urbane dhe ne po e shohim kryesisht tek individët që vetë-identifikohen si homoseksualë ose bise ksualë, ose burra të tjerë që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra”,-u shpreh ajo.

“Ne do t’i rekomandonim kujtdo që ka ndryshime në partnerët e se ksit rregullisht, ose ka kontakte të ngushta me individë që ata nuk i njohin, të paraqiten nëse shfaqin shenja.”