Goditja në tru – Раcientët më të rinj mund të kenë rrezik të dyfiѕhtë të kanсerit, thotë hulumtim i ri

Çdo goditje është një tra gjedi e mundshme në zhvillim dhe çdo vit mjekët po zhvillojnë trajtime më efikase për goditjet në tru.

Megjithatë, ndërsa normat janë në rënie në mesin e grup moshave më të vjetra, ato po rriten te të rinjtë.

Hulumtimet e publikuara në Konferencën e Organizatës Evropiane të Goditjeve kanë zbuluar se ritmet e të rinjve që përjetojnë goditje në tru janë në rritje.

Duke folur për rezultatet, Dr. Jamie Verhoeven tha: “Infarkti tek të rinjtë ndryshon nga goditja në pacientët e moshuar dhe një nga ndryshimet kryesore është se goditja në tru tek të rinjtë ka një përqindje më të lartë të goditjes kriptogjene”.

Goditjet kriptogjene janë një lloj goditjeje ku nuk ka një shkak të qartë. Verhoeven thotë se këto goditje ndodhin “në më shumë se një të tretën e pacientëve”.

Për më tepër, hulumtimi i Verhoeven ka identifikuar gjithashtu pacientët e rinj me infarkt në tru si në rre zik më të madh të zhvillimit të kancerit; ai shqyrtoi nëse goditjet kriptogjene sinjalizojnë praninë e ka ncerit.

Verhoeven tha: “Nëse kjo hipotezë do të ishte e vërtetë, atëherë do të ishte më e dukshme në pacientët e rinj që kanë një incidencë më të lartë të goditjes kriptogjene”.

Për sa i përket rritjes së rrezikut të ka ncerit, pacientët e rinj me goditje në tru kishin më shumë se dy herë më shumë gjasa për të zhvilluar ka ncer më vonë në jetë.

Verhoeven shtoi: “Pacientët më të rinj kanë një [rrezik] më të lartë të kancerit sesa pacientët e moshuar dhe ky rre zik është më i dukshëm në një deri në dy vitet e para pas goditjes në tru, por mbetet statistikisht i rëndësishëm deri në pesë deri në tetë vjet më vonë”. /Telegrafi/