Sytë drejt qiellit ѕonte рër të shprehur dëshira, рѕе është e veçantë nata e 15 majit?

Hëna e plotë e majit arrin kulmin e saj më 15-16 maj 2022. Por kjo nuk do të jetë një Hënë e zakonshme, sepse do të jetë një superhënë dhe do të përkojë me një eklips total hënor për pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut.

Hëna e plotë e majit njihet ndryshe edhe si “Hëna e Luleve”. Ajo arrin kulmin e ndriçimit në orën 12:15. (EDT) të hënën, më 16 maj. Kjo do të thotë se do të arrijë kulmin natën e së dielës, 15 maj, në më shumë zona perëndimore.

Dilni jashtë natën e datës 15 për të parë sa e dukshme është Hëna e Luleve.

Hëna e Plotë e majit është superhëna e parë e vitit. Një superhënë më shpesh përkufizohet si çdo Hënë e plotë që ndodh kur Hëna është të paktën 90 për qind në orbitën e Hënës. Në këtë pikë, Hëna është më afër Tokës. Në vitin 2022, do të ketë katër superhëna.

Hëna e plotë e këtij muaji përkon me një eklips total hënor. Një eklips hënor ndodh kur Toka qëndron drejtpërdrejt midis Hënës dhe Diellit. Gjatë një eklipsi total hënor, Hëna errësohet plotësisht nga hija e Tokës, duke i dhënë Hënës një nuancë të kuqërremtë. Ky fenomen është nga vjen termi “hënë e përgjakur”.

Ky eklips total hënor ndodh në orët e vona të natës së 15 majit deri më 16 maj dhe do të jetë i dukshëm për vëzhguesit e yjeve në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut, të gjithë Amerikën e Jugut, Afrikën Perëndimore dhe pjesë të Evropës Perëndimore. Nga Paqësori Veriperëndimor në Kolumbinë Britanike, si dhe në Alaskën Jugore, do të jetë i dukshëm një eklips i pjesshëm hënor.

Ky eklips fillon natën e së dielës, 15 maj dhe përfundon të hënën, 16 maj.

Pse quhet Hëna e Luleve?

Emrat e Hënës së Plotë janë përdorur nga Almanaku dhe vijnë kryesisht nga një numër vendesh, duke përfshirë burime amerikane vendase, koloniale amerikane dhe evropiane. Tradicionalisht, çdo emër i Hënës së Plotë zbatohej për të gjithë muajin hënor në të cilin ndodh, jo vetëm për Hënën e plotë.