Moѕ moѕ mos/ Ѕhqiрtarët i mbajnë këto lule në ѕhtëрitë e tуre, por bëjnë një gabim shumë të madh, nuk e keni idenë se sa po rre zikoni..!!

Nëse disa lule janë “bombula oksigjeni” dhe kanë aftësinë të purifikojë ajrin, disa lule të tjera janë toksike për ne ! Kontakti me gjethet e luleve që do të përmendim më poshtë mund të vënë në rrezik shëndetin, por fëmijët e vegjël dhe kafshët janë më të rrezikuarit.

Ky lloj zambaku emeton në ajër disa enzima toksike të quajtura cardiac glycoside që shkaktojnë marramendje, të vjella, diarre dhe alergji.Lulja e kastorit, në ndryshim nga vaji që prodhohet prej saj, mund të vendosë seriozisht shëndetin në rrezik. Farat e kësaj luleje përmbajnë një nga substancat më helmuese që njohim. Proteina toksike e lules ricina shkakton dehidratim ,vjellje dhe diarre.Jargavanët janë toksikë për qentë, macet dhe kuajt. Nëse kafshët e përmendura vihen në kontakt me këto lule, do të përjetojnë simptoma si diarre e të vjella.

Lulebora përmban gjithashtu një enzimë toksike: cyanide, por që pasojat të jenë fatale, kafshët apo njerëzit duhet të tresin një sasi të madhe nga kjo lule.Oleandra mund të jetë vdekjeprurëse për fëmijën, nëse ky i fundit gëlltit një gjethe apo lule të saj.