Pse aѕрirina nuk rekomandohet më nga mjekët, kush nuk duhet ta marrë

Për vite me radhë, a spirina është dhënë për të parandaluar su lmin në zemër dhe goditjen në tru. Por, së fundmi, shkencëtarët shohin se kjo metodë jep pak përfitime dhe për disa mund të jetë edhe e rrezi kshme. Cila është arsyeja që asprina paraqet këtë lloj rreziku?

Çfarë tregojnë studimet

Referuar studimeve të fundit, shumica e njerëzve mbi 60 vjeç nuk duhet të fillojnë të marrin aspirinë çdo ditë për parandalimin parësor të problemeve të zemrës. Nëse jeni midis moshës 40 dhe 59 vjeçare, ju dhe mjeku juaj në rrethana specifike mund të vendosni nëse duhet të merrni çdo ditë një aspirinë, për arsye se ky ilaç mund t’ju ekspozojë ndaj një rreziku më të lartë për të pësuar gjakderdhje në stomak ose tru.

Ata shprehen se nëse jeni një 40-vjeçar i shëndetshëm pa faktorë të rëndësishëm rreziku, do të bëni më shumë dëm sesa mirë. Rreziku për të pësuar gjakderdhje do të rritet më shumë. Por nëse keni pasur një atak në zemër, një goditje në tru ose probleme të tjera të zemrës dhe të qarkullimit të gjakut dhe mjeku jua ka rekomanduar, mos e ndaloni marrjen e saj.

Si vepron aspirina?

Aspirina vepron duke e mbrojtut trupin tuaj nga krijimi i disa substancave natyrore që shkaktojnë dhimbje dhe ënjtje. Gjithashtu mund të parandalojë mpiksjen e gjakut, arsyeja kryesore pse mjekët e rekomandojnë atë. Por sipas këtyre studimeve, mjeku juaj duhet të marrë në konsideratë moshën dhe rrezikun real përpara se t’ju rekomandojë të pini aspirinë.

Sespe rreziku i gjakderdhjes tek disa njerëz, si për shembull ata që vuajnë nga sëmundja e ulçerës peptike, mund të rritet. Megjithatë, studiuesit shprehen se aspirina ende e ruan funksionin e saj kur bëhet fjalë për sëmundjet e zemrës, sidomos në vendet ku ilaçet e tjera janë të papërballueshme.

Por mos harroni se për të mbrojtur shëndetin e zemrës, ju mund të ndërmerrni edhe hapa të tjerë. Në 90% të rasteve, ushqimi i shëndetshëm, gjumi i mirë, aktiviteti fizik dhe reduktimi i stresit, kanë treguar se lujanë një rol shumë të rëndësishëm.