Tranѕрlanti i рarë i zemrëѕ ѕë një loрe, 74-vjeçari flet për operaсionin

Personi i parë që iu transplantua valvula e zemrës së një lope, teksa ishte i zgjuar e ka përshkruar përvojën si “Star Wars”.

Mjeku, i cili tashmë është në pension dhe njëkohësisht veterani i Ushtrisë Territoriale John Smallwood i ishte nënshtruar më parë një operacioni në zemër.

Megjithatë, pas operacionit ai nuk pati asnjë ndryshim. Pra, nuk rezultoi me sukses.

Pas kësaj, 74-vjeçari pranoi të merrte pjesë në një operacion të zëvendësimit të valvulave të zemrës.

Udhëheqësi i operacionit e paralajmëroi atë se procesi do të ishte më i vështirë sesa operacionet e zëvendësimit të valvulës aortale.

74-vjeçari kishte nevojë për dy valvula të reja dhe kështu një zemër lope u përgatit për transplantim posaçërisht për atë. Po, mirë e lexuat.

Megjithatë, për shkak të problemit me zemrën, atij iu kërkua të qëndronte zgjuar në vend që të operohej nën anestezi të përgjithshme.

Nëse ai lëvizte qoftë edhe një moment, ai rrezikohej të vdiѕste.

Pavarësisht se fillimisht ishte ‘pak i tronditur’ rreth operacionit, pasi e diskutoi atë me familjen e tij, John pranoi të operohej.

John tha se u trondit kur pa 15 apo edhe më shumë mjekë duke e operuar.“Ishte si diçka nga Star Wars. Ndihem jashtëzakonisht me fat që e kam pasur këtë operacion.”-u shpreh 74-vjeçari për mediat e huaja.