Një studim japonez ka zbuluar disa veçori të maceve që nuk i keni ditur…

Kur bëhet fjalë për kafshët shtëpiake, ato nuk njihen gjithmonë si më miqësorët apo edhe më të shoqërueshëm.

Por duket se macet janë më pak egoiste sesa mund të duken – sepse jo vetëm që dinë emrat e pronarëve të tyre, por edhe ato të miqve të tyre të maces.Studiuesit japonezë shikuan 48 mace të cilat jetonin me të paktën dy kafshë shtëpiake të tjera, qoftë në një shtëpi familjare ose në një kafene macesh.

Çdo kafshë dëgjoi një regjistrim të pronarit të tyre që thërriste emrin e një maceje me të cilën jetonin.Pastaj ose një foto e asaj mace u ndez në një ekran kompjuteri, ose një fotografi e një maceje tjetër në shtëpinë e tyre.

19 macet nga shtëpitë familjare kaluan më gjatë duke i ngulur sytë në foto kur ajo nuk tregonte macen, emri i së cilës ishte thirrur – një reagim i zakonshëm nëse kafshët habiten.

Një studim nga studiues japonezë ka sugjeruar që macet i dinë emrat e njëra-tjetrës dhe “mundësisht” ato të pronarëve të tyre (imazhi i aksioneve)

Një eksperiment i veçantë tregoi macet ose një foto të pronarit të tyre ose të vetes kur u thirr emri i tyre.

Edhe pse 26 macet e anketuara dolën më pak mirë në përgjithësi, ato që jetonin në një familje më të madhe shikonin më gjatë kur fotografia dhe emri nuk përputheshin.

Autorët, nga Universiteti i Kiotos, thanë se rezultatet sugjerojnë që macet i dinë emrat e njëra-tjetrës dhe ‘ndoshta’ ato të pronarëve të tyre.Ata thanë: ‘Një shpjegim i mundshëm ka të bëjë me konkurrencën.

“Një mace mund të marrë ushqim kur pronari thërret emrin e saj, por jo kur ajo thërret emrin e një mace tjetër.”

Megjithatë, macet nuk janë kurrë në konkurrencë me njerëzit gjatë vakteve, kështu që kanë më pak arsye për të ditur emrat e tyre.

Studimi është publikuar në revistën Scientific Reports.