Kush duhet të marrë dozën e katërt tani dhe kush mund të presë vjeshtën

Vaksinimi me dozën e katërt ka filluar në Serbi dhe siç sqarojnë mjekët, në radhë të parë u nevojitet të moshuarve dhe të sëmurëve kronikë, mjekëve, si dhe atyre që punojnë në kolektivë. Megjithatë, duke qenë se numri i të infektuarve rishtazi është në rënie dhe se, sipas ekspertëve, do të kemi një pranverë dhe verë të qetë, shumë njerëz po pyesin nëse duhet të presin vjeshtën, kur parashikohet një valë e re apo nëse mund të marrin doza e dytë përforcuese.

Domethënë, përforcuesin e dytë mund ta marrin të gjithë ata që janë mbi 18 vjeç dhe që kanë kaluar pesë muaj nga doza e tretë, por një shpjegim logjik shkon në drejtimin që të rinjtë dhe ata me imunitet të mirë mund të presin rënien. Në periudhën e kaluar një numër i madh i njerëzve u infektuan dhe omicron pothuajse infektoi popullsinë. Megjithatë, duke qenë se ky është një virus që na ka shkaktuar shumë probleme në të kaluarën, mjekët këshillojnë kujdes.

Dozën e katërt e kanë marrë një numër personash deri më tani dhe sipas mjekëve kanë dalë mirë, nga ana tjetër ata që kanë kurorëzuar së fundmi, që kanë tre doza të plota, që janë në gjendje të mirë shëndetësore të përgjithshme. mund të presë vjeshtën kur pritet të dalin vaksina të reja.

Epidemiologu dhe anëtari i Shtabit të Krizave prof. Në një intervistë, Dr. Branislav Tiodoroviq zgjidh dilemën nëse duhet të nxitoni për dozën tuaj të dytë përforcuese apo jo.

Të gjithë ata që e kanë marrë dozën e katërt deri më tani, mund të themi – kanë bërë mirë. Pra, janë të mbrojtur për gjashtë muajt e ardhshëm nga shfaqja e mundshme e këtyre llojeve apo llojeve të mëparshme të kovidit. Por tani detyrohet në prill ose maj, doza e katert per te gjithe Nuk ka shume justifikime per disa arsye.Dy jane ato bazike tendenca ne renies eshte prezente kudo ne bote edhe ne vendin tone.Me siguri terheq verejtjen e mjekut qe i merr.Ne varesi te semundjes ka mund të jetë ndonjë justifikim. Të tjerët nuk kanë nevojë për momentin, sepse ne e dimë se fokusi është në atë grup të ndjeshëm”, thotë profesor Tiodoroviq.

Është më e rëndësishme që vaksinat të përshtaten me llojin e ri deri në vjeshtë

Siç shpjegon profesori, gjëja më e rëndësishme është të monitorohet nëse ndodh mutacioni i Co vid-it dhe të përshtaten vaksinat me shtamet e reja në mënyrë që të jenë më efikase. Në çdo rast, ne jemi të mbrojtur edhe nga vaksinat e mëparshme që janë bërë sipas modelit të shtamit origjinal.

“Unë mendoj se është shumë më e rëndësishme se çfarë do të bëjnë prodhuesit e vaksinave deri në vjeshtë. Kështu që ne mund të presim që në përputhje me llojin dominues të gripit, si një vaksinë sezonale, ata do të bëjnë një vaksinë të re që ne të gjithë do ta marrim. Më e lehtë.” tani është e sigurt, por duke qenë se ky është një shkak që ka treguar disa tipare absolutisht të pavërejtura në mjekësi, dua të them një numër të madh mutacionesh, atëherë është një detyrë e jashtëzakonshme. Nuk mund të pres që ata ta zgjidhin atë ashtu, por them është e vetmja mënyrë e saktë për t’i rregulluar dhe për ta lënë të shkojë në vjeshtë”, shton profesor Tiodoroviq.

Ata që morën të katërtin, me siguri do të mund ta bëjnë atë të radhës në vjeshtë

Siç shpjegon profesori Tiodoroviq, tani po hyjmë në një periudhë më të qetë, kështu që nuk është e nevojshme vaksinimi i detyruar me dozën e katërt, përveç atyre që kanë imunitet më të dobët, me sëmundje shoqëruese dhe të moshuarve. Sigurisht që kandidatët për vaksinë janë ata që nuk janë vaksinuar në asnjë moment, sepse deri në vjeshtë do të mund të marrin një vaksinë të re, por edhe ata që kanë marrë katër deri më tani, kur të kenë kaluar gjashtë muaj, do të ka të ngjarë të jenë në gjendje të vaksinohen me dozën tjetër. .

“Kushdo që ka marrë vaksinën tani mund ta marrë dozën tjetër në vjeshtë, sepse do të kalojnë me siguri gjashtë muaj dhe do të kenë kohë për një vaksinë të re. Ky në fakt do të jetë fillimi, sepse do të jetë një e re. vaksinë”, përfundon profesor Tidoroviq.

Kohët e fundit kolegu i tij, epidemiologu Dr. Radmilo Petroviq, shpjegoi se sa e rëndësishme është doza e katërt për personat me imunitet më të dobët, i cili shpjegoi se doza e katërt, të cilën e kemi prezantuar, është një zgjidhje e mirë.

“Doza e katërt do të forcojë imunitetin e secilit që ka kaluar pesë muaj nga doza e fundit, veçanërisht rekomandimi për pacientët kronikë”, tha së fundmi Dr. Petrovic.