Çmimet e naftës po bien, po kështu edhe dollari

Në tregjet valutore, vlera e dollarit kundrejt valutave tjera ka rënë nga nivelet më të larta të dy viteve të fundit.Indeksi i dollarit, i cili tregon vlerën e monedhës amerikane kundrejt gjashtë monedhave të tjera kryesore botërore, është rreth 99.68 pikë, ndërsa dje në këtë pikë ishte 100.23 pikë.

Në të njëjtën kohë, kursi i këmbimit të dollarit kundrejt monedhës japoneze ra nga 125.55 e djeshme në 125.35 jen.

Valuta amerikane u dobësua edhe kundrejt asaj evropiane, ku çmimi i euros arriti në 1.0905 dollarë, ndërsa dje në këtë orë ishte 1.0835 dollarë.

Në fokus të investitorëve sot do të jetë takimi i drejtuesve të Bankës Qendrore Evropiane (BQE). Duke qenë se inflacioni në eurozonë është në nivele rekord, analistët nuk do të habiteshin nëse banka qendrore shpall një politikë monetare më të shtrënguar sesa pritej më parë.

Ndërkohë, çmimet e naftës ranë mëngjesin e sotëm, pas rritjes së fortë gjatë ditës së djeshme. Në tregun e Londrës, çmimi i fuçisë ra me 0.51 për qind në 108.20 dollarë, ndërsa në tregun amerikan fuçia ra me 0.75 për qind në 103.45 dollarë.

Ndërsa inflacioni i lartë dhe rritja e normave të interesit i mbajnë investitorët në këmbë, rritja e djeshme e Wall Street mbështeti tregjet, kryesisht falë një korrigjimi në stoqet e teknologjisë pas një rënieje tre-ditore.

Javët e fundit, Wall Street është nën presion nga inflacioni i lartë në Shtetet e Bashkuara dhe ka frikë se Fed do të rrisë normat bazë të interesit në mënyrë më agresive sesa pritej. Të martën u njoftua se çmimet e konsumit në mars u rritën me 8.5 për qind krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, që është norma më e lartë e inflacionit që nga viti 1981.