Kush merr pagë më të madhe në Zvicër, ata që punojnë në shtet apo privat?

Statistikat e fundit tregojnë pagën mesatare për ata që punojnë në sektorin publik në krahasim me ata që punojnë në sektorin privat në Zvicër. Dallimi është domethënës.

Në vitin 2020, një pagë mesatare bruto mujore për një punonjës të sektorit publik ishte 8,012 CHF krahasuar me 6,361 CHF në sektorin privat. Mesatarisht, një punë me kohë të plotë në qeveri ishte 26% më mirë e paguar sesa një punë me kohë të plotë në sektorin privat në Zvicër në vitin 2020, shkruajnë mediat zvicerane.

Hendeku midis pagave të sektorit publik dhe atij privat nuk është i ri në Zvicër. Në vitin 2012, paga mesatare e sektorit publik ishte 7,750 CHF, krahasuar me 6,118 CHF në sektorin privat, një premium prej 27%. Në vitin 2014, hendeku u ngushtua në 24% përpara se të ngjitej në 28% në 2018.