Ukraina ka fituar “bindshëm” një tjetër luftë ndaj rusëve/ Fjalimet, shkrimet, fotot dhe gjuha e trupit, “arma sekrete” e Zelenskyt për të mposhtur Putinin

Ndonëse Rusia është më superiore në luftën ushtarake, edhe pse ukrainasit kanë ditur të mbrohen mirë, Presidenti Zelensky dhe njerëzit e tij më të besuar kanë fituar një tjetër betejë, atë digjitale.

Por çdo të thotë kjo? Fjalimet, gjuha e trupit, sjelljet, mënyra e qasjes kah Perëndimi kanë qenë një armë e shtuar për Ukrainën në luftë, e mishëruar dhe orkestruar me mjaft mjeshtëri nga një komedia si Zelensky. Ai ka përdorur një gjuhë të qartë, koncize dhe me efekte emocionale, gjë që ka prekur maksimalisht parlamentet ku ka marrë pjesë. Kjo, sipas ekspertëve ka qenë jo pak përcaktuese në ndihmën që vendet Perëndimore i kanë dhënë Ukrainës. Por le t’i marrim hap pas hapi.

Ndikimi i mesazheve të fuqishme:

Shkrimet në “Twitter” ose fjalimet për popullin e botën nga një bunker i zymtë nëntokësor, tregon ndikimin e madh të fuqishme që ka Zelensky në këtë luftë, thotë eksperti Evan Nierman.

“Përveç aftësive të pamohueshme të lidershipit të sinqertë, Zelensky po ofron gjithashtu një klasë master në komunikimet strategjike. Udhëheqësit politikë anembanë globit mund të mësojnë shumë nga fjalimet e drejtpërdrejta të Zelensky-t – kaq të ndryshme nga snajperat e zakonshme partizane të Uashingtonit ose repartet me tym dhe pasqyra që shpesh shohim. Elokuenca e Zelensky jo vetëm që ka tërhequr vëmendjen e botës, por ka dëshmuar katalizatorin e ndryshimeve të mëdha të politikave.

Strategjitë, taktikat dhe teknikat e mëposhtme që përdor Zelensky janë të njëjtat që drejtuesit e biznesit duhet të përdorin kur komunikojnë me publikun për situatat e krizës në kompanitë dhe organizatat e tyre.

Mesazhet dhe fokusi i liderit ukrainas

Zelensky kufizon dhe i jep përparësi mesazheve që ndan me njerëzit e tij dhe botën. Mesazhet e tij kryesore të fundit janë fokusuar në:

Me raste, Zelensky e ka përshtatur mesazhin e tij për audienca të caktuara.
Në një postim të fundit në Facebook, ai shkroi se “Tani po u drejtohem të gjithë hebrenjve të botës. Nuk e shihni se çfarë po ndodh? Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme që miliona hebrenj në mbarë botën të mos heshtin tani. Nazizmi lind në heshtje. Pra bërtisni për vrasjet e civilëve. Bërtisni për vrasjet e ukrainasve.”

Përdorni fjalë dhe fraza të paharrueshme

Zelensky është një mjeshtër i kafshimit të zërit – duke i zbërthyer mesazhet e tij në disa fjalë ose fraza që janë të paharrueshme, të përsëritshme dhe të citueshme nga media.

Dije kush është audienca juaj

Zelensky e di se bota po shikon. Dhe ai e di se kur flet me ukrainasit, ai po flet edhe me një audiencë ndërkombëtare.

Zelensky autentik, analalizë nga ekspertja e komunikimit Jeanine Turner

Jeanine Turner është profesoreshë në programin e komunikimit, kulturës dhe teknologjisë të Universitetit Georgetoën dhe profesoreshë në Shkollën e Biznesit McDonough. Ajo më tha më herët se, “Kur flasim për udhëheqje autentike, ne kërkojmë dikë që komunikon në një mënyrë që na bën të besojmë se po shohim të njëjtin person në televizion, të cilin mund ta takojmë personalisht.
“Ne po shohim humanizmin e tyre dhe ndjenjën e tyre të ndjeshmërisë. Ai [Zelensky] është në gjendje të komunikojë në një mënyrë të drejtpërdrejtë që na bën të ndihemi sikur po flet me ne individualisht, jo me një audiencë të madhe masive. Ai është në gjendje ta bëjë këtë me mesazhe të shkurtra, koncize që udhëtojnë mirë në tituj, media sociale dhe biseda.

“Në këtë mënyrë, jo vetëm që njerëzit që e kanë dëgjuar atë e marrin drejtpërdrejt mesazhin e tij, por mesazhi i tij ka ‘këmbë’ ndërsa njerëzit u përsërisin të tjerëve atë që dëgjuan, duke lejuar që ato mesazhe të përhapen,” tha Turner.