Paneli Ndërqeveritar рër Ndryshimet Klimatike, bota ende mund të ѕhmangë ѕhkatërrimet e këqija të priѕhjeѕ klimatike

Bota ende mund të shpresojë të shmangë shkatërrimet më të këqija të prishjes klimatike, por vetëm përmes një goditjeje “tani ose kurrë” në një ekonomi dhe shoqëri me karbon të ulët, kanë thënë shkencëtarët në atë që është në fakt një paralajmërim përfundimtar për qeveritë për klimën.

Emetimet e gazeve serrë duhet të arrijnë kulmin deri në vitin 2025 dhe mund të përgjysmohen këtë dekadë, sipas Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC), për t’i dhënë botës një shans për të kufizuar ngrohjen e ardhshme në 1.5C mbi nivelet para-industriale.

Ka mbaruar për karburantet fosile: IPCC tregon se çfarë nevojitet për të shmangur katastrofën klimatike

Por shanset ishin të ngushta dhe bota nuk po arrinte të bënte ndryshimet e nevojshme, paralajmëroi trupi i shkencëtarëve kryesorë të klimës në botë. Temperaturat do të rriten në më shumë se 3 gradë Celsius, me pasoja katastrofike, nëse nuk forcohen urgjentisht politikat dhe veprimet.

Jim Skea, një profesor në Kolegjin Imperial në Londër dhe bashkëkryetar i grupit të punës pas raportit, tha: “Është tani ose kurrë, nëse duam të kufizojmë ngrohjen globale në 1.5C. Pa reduktime të menjëhershme dhe të thella të emetimeve në të gjithë sektorët, do të jetë e pamundur.”

Raporti i së hënës ishte seksioni i tretë dhe i fundit i rishikimit më të fundit gjithëpërfshirës të IPCC të shkencës së klimës, duke u mbështetur në punën e mijëra shkencëtarëve. Raportet e IPCC-së duhen rreth shtatë vjet për t’u përpiluar, duke e bërë këtë paralajmërimin e fundit përpara se bota të vendoset në mënyrë të pakthyeshme në rrugën drejt prishjes së klimës.

Raporti i Grupit të Punës 3 të IPCC gjeti:

Qymyri duhet të hiqet në mënyrë efektive nëse bota do të qëndrojë brenda 1.5C dhe infrastruktura e re e planifikuar e karburanteve fosile aktualisht do të bënte që bota të kalojë 1.5C.
Emetimet e metanit duhet të reduktohen me një të tretën.
Rritja e pyjeve dhe ruajtja e tokës do të jetë e nevojshme, por mbjellja e pemëve nuk mund të bëjë mjaftueshëm për të kompensuar emetimet e vazhdueshme për lëndët djegëse fosile.

Investimi në kalimin në një botë me karbon të ulët është rreth gjashtë herë më i ulët se sa duhet.
Të gjithë sektorët e ekonomisë globale, nga energjia dhe transporti te ndërtesat dhe ushqimi, duhet të ndryshojnë në mënyrë dramatike dhe të shpejtë dhe do të nevojiten teknologji të reja duke përfshirë karburantin e hidrogjenit dhe kapjen dhe ruajtjen e karbonit.
Pete Smith, një profesor i dherave dhe ndryshimeve globale në Universitetin e Aberdeen, tha: “Koha e llogarisë është tani. Kemi një dekadë për të ecur në rrugën e duhur. Ne përdorim lëndë djegëse fosile në të gjitha këto gjëra që duhet të ndryshojmë.”

Vendet e varfra paralajmëruan se nuk ishin të pajisura mirë për të bërë ndryshimet e nevojshme dhe kërkonin ndihmë financiare nga vendet më të pasura për të ulur emetimet dhe për t’i ndihmuar ata të përshtaten me ndikimet e krizës klimatike. Madeleine Diouf Sarr, kryetarja e grupit të vendeve më pak të zhvilluara në bisedimet e OKB-së për klimën, tha: “Nuk mund të ketë infrastrukturë të re të karburanteve fosile. Emetimet vetëm nga infrastruktura ekzistuese dhe e planifikuar janë më të larta se skenarët në përputhje me kufizimin e ngrohjes në 1.5C pa mbikalim ose të kufizuar. Ne nuk mund të lejojmë të bllokojmë përdorimin e lëndëve djegëse fosile.”

Catherine Mitchell, një profesoreshë e merituar e politikës së energjisë në Universitetin Exeter, tha se nevojat e vendeve më të varfra duhet të kenë përparësi. “Përderisa nuk kemi drejtësi sociale, nuk do të ketë reduktime më të përshpejtuara të gazit serrë. Këto çështje janë të lidhura së bashku.”

Publikimi i raportit u vonua me disa orë pasi qeveritë u grindën me shkencëtarët në seancat maratonë, që kulmuan vonë të dielën në mbrëmje, mbi mesazhet përfundimtare në përmbledhjen prej 63 faqesh për politikëbërësit. Ndërsa raportet e IPCC-së udhëhiqen nga shkencëtarët, qeveritë kanë të dhëna për mesazhet përfundimtare në përmbledhjen për politikëbërësit.

The Guardian kupton se qeveritë, duke përfshirë Indinë, Arabinë Saudite dhe Kinën, vunë në dyshim mesazhet, duke përfshirë financimin e reduktimit të emetimeve në botën në zhvillim dhe heqjen graduale të karburanteve fosile. Megjithatë, shkencëtarët theksuan se përmbledhja përfundimtare u pajtua nga të 195 qeveritë.

Ky ishte kësti i tretë i raportit të gjashtë të vlerësimit të IPCC, që mbulon mënyrat e reduktimit të emetimeve. Ai pason një seksion të parë të botuar gushtin e kaluar që paralajmëroi se ndryshimet njerëzore në klimë po bëheshin të pakthyeshme; dhe një pjesë e dytë e botuar në fund të shkurtit duke paralajmëruar ndikime katastrofike.

… kemi një favor të vogël për të kërkuar. Miliona njerëz po i drejtohen Guardian-it për lajme të hapura, të pavarura dhe cilësore çdo ditë dhe lexuesit në 180 vende anembanë botës na mbështesin tani financiarisht.

Ne besojmë se të gjithë meritojnë akses në informacionin që bazohet në shkencë dhe të vërtetë, dhe analiza të rrënjosura në autoritet dhe integritet. Kjo është arsyeja pse ne bëmë një zgjedhje tjetër: ta mbajmë raportimin tonë të hapur për të gjithë lexuesit, pavarësisht se ku jetojnë ose çfarë mund të përballojnë të paguajnë. Kjo do të thotë që më shumë njerëz mund të informohen më mirë, të bashkohen dhe të frymëzohen për të ndërmarrë veprime kuptimplota.

Në këto kohë të rrezikshme, një organizatë globale e lajmeve që kërkon të vërtetën si Guardian është thelbësore. Ne nuk kemi aksionarë apo pronar miliarder, që do të thotë se gazetaria jonë është e lirë nga ndikimi tregtar dhe politik – kjo na bën të ndryshëm. Kur nuk ka qenë kurrë më e rëndësishme, pavarësia jonë na lejon të hetojmë, sfidojmë dhe ekspozojmë pa frikë ata që janë në pushtet.