Studimi: Peshqit mund të bëjnë matematikë, njësoj si njerëzit

Peshqit mund të bëjnë matematikë njësoj si njerëzit, ka zbuluar një studim i ri shkencor.
Ishte menduar fillimisht se ata mund të gabonin në testet aritmetike por shpejt u mësua se ata mund të llogarisnin shumat nga një deri në pesë.Fillimisht ata u trajnuan të mësonin simbolet e përfaqësuara nga zbritja e një apo dy njësive.

Për shembull nëse u tregoheshin tre forma ngjyrë blu ata do të gjenin shpërblimin në formë ushqimi nëse notonin në portën që shfaqte katër forma.Peshqit e bënin këtë në menyrë të saktë në 69 deri në 94 përqind të rasteve.

Por aftësitë e matematikës janë pikasur tashmë edhe në spece të tjera si gorillat, majmunët, delfinët, elefantët, zogjtë dhe salamandrat, ashtu si në raste më pak të studiuara te bletët dhe merimangat.

Testimet e fundit u kryen në peshq rana të ujërave të lumenjve nga Universiteti i Bonn, në Gjermani.

Dr Vera Schluessel tha për revistën Scientific Reports: “Kjo i ndihmon ata të njohin dhe peshqit individualë ndoshta duke numëruar pikat apo vijat e tyre.”

Mbetet tashme në dorën e lexuesit sesa të besojë në teori.