Një stuhi e madhe diellore do të godasë Tokën

Stuhitë e forta gjeomagnetike që ndodhën pasi një pikë e vetme në Diell shpërtheu deri në 17 shpërthime duhet të godasin Tokën dhe të shkaktojnë një stuhi gjeomagnetike, efektet e së cilës do të ndihen sot dhe nesër.

Dy nga shpërthimet u bashkuan në një “shpërthim masiv koronal kanibal” që shkonte drejt Tokës me një shpejtësi prej 3,027,599 km / orë.Njolla diellore, e quajtur AR2975, filloi të emetonte ndezje diellore të grimcave të ngarkuara elektrike më 28 mars.

Kombinimi i nxjerrjeve rezulton në nxjerrje kanibale
Eksperti kroat i diellit Dr Bojan Vrsnak nga Fakulteti i Gjeodezisë në Zagreb thotë se njollat ​​e diellit janë zona në sipërfaqen e diellit ku fusha të forta magnetike, të krijuara nga rrjedha e ngarkesave elektrike, bashkohen në nyje përpara se të shpërthejnë papritur.

“Lëshimi që rezulton i energjisë shkakton shpërthime të rrezatimit të quajtura flakërime diellore dhe emetime masive koronare (CME)”, shpjegon shkencëtari kroat, fitues i çmimit prestigjioz të Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) për kërkimin diellor.

“Shpërthimet kanibale ndodhin kur shpërthimet diellore me lëvizje të shpejtë kapërcejnë shpërthimet e mëparshme më të ngadalta në të njëjtin rajon dhe shtyjnë strukturën magnetike të nxjerrjes së mëparshme përpara tyre për të formuar një front gjigant, të kombinuar me onde që shkakton një stuhi të fuqishme gjeomagnetike,” tha Vrsnak. quhet asteroidi (179874) Bojanvršnak = 2002 TS315 .

SpaceWeather.com raporton se nxjerrja e dytë pritet të kapërcejë të parin dhe ta gëlltisë përpara se të godasë fushën magnetike të Tokës rreth orës 23:00 më 30 mars. Zakonisht duhen CME 15 deri në 18 orë për të arritur në Tokë.

Era diellore ndikon në meganosferën e Tokës në mënyrë që ajo të jetë pak e ngjeshur. Fusha e saj magnetike vepron në fushën magnetike të Tokës – nëse fusha e stuhisë kthehet në të njëjtin drejtim si Toka, ajo intensifikohet, dhe nëse vepron, ajo dobësohet. Ky ndërveprim shkakton rritjen e lëvizjes plazmatike të grimcave të ngarkuara nëpër magnetosferë dhe amplifikimin e rrymës elektrike në magnetosferë dhe jonosferë. Pasoja më e zakonshme dhe më e bukur janë aurorat e bukura që mund të shihen shpesh në rajonet polare.

Stuhitë e forta diellore janë një kërcënim për qytetërimin modern
Stuhia më e madhe diellore e njohur për njerëzimin, e quajtur Ngjarja Carrington, ndodhi në 1859. Ai shkatërroi rrjetet telegrafike në Shtetet e Bashkuara, disa punonjës të telegrafit u goditën nga rryma dhe aurora borealis ishte e dukshme deri në Amerikën Qendrore.

Në vitin 1989, një stuhi gjeomagnetike në Quebec rrëzoi gjashtë milionë njerëz nga rrjeti për nëntë orë dhe aurora borealis ishte e dukshme deri në Teksas.

Teknologjia moderne e sofistikuar që përdorim sot është veçanërisht e ndjeshme ndaj stuhive diellore pasi ato mund të shkaktojnë dëme në rrjetet e energjisë, satelitët e komunikimit, radarët dhe pajisjet e tjera. Nëse një stuhi me përmasa të ngjashme me Incidentin e Carrington do të ndodhte sot, ajo do të shkaktonte ndërprerje të mëdha të energjisë elektrike dhe miliarda dollarë dëme. Shkencëtarët e NASA-s njoftuan në vitin 2012 se stuhia diellore që supozohej të godiste Tokën në atë kohë ishte më e fuqishmja në 150 vitet e fundit dhe se nëse nuk do të kishte humbur Tokën, do të kishte rikthyer qytetërimin modern në shekullin e 18-të.

Stuhia e fundit, e cila goditi në shkurt 2022, dërgoi 40 satelitë Starlink në Tokë dhe shkencëtarët kanë paralajmëruar se një satelit edhe më i madh mund të ketë potencialin për të kërcënuar seriozisht internetin në mbarë botën.

Për fat të mirë, ekspertët parashikojnë se energjia nga stuhia aktuale do të absorbohet në fushën magnetike të Tokës pa rreziqe të mëdha.