Vala e nxehtësisë së Antarktidës – maten temperatura të larta alarmante

Shkencëtarët matën temperatura shumë të larta në Antarktidë këtë muaj.Temperatura normale e lartë ditore atje është rreth -49 gradë Celsius që do të thotë se matja është rreth 38 gradë më e lartë se zakonisht. Nëse Organizata Botërore Meteorologjike e ndjek vërtet këtë metrikë, shkencëtarët thonë se ka të ngjarë të vendosë një rekord botëror.

“Duket se është një rekord i ri botëror për ndryshimin më të madh të temperaturës të matur ndonjëherë në një stacion meteorologjik”, tha Robert Rod, një shkencëtar kryesor në Berkeley Earth.

Randall Serveni, një profesor i gjeografisë në Universitetin e Arizonës dhe një reporter për të dhënat ekstreme të Organizatës Botërore Meteorologjike, i tha CNN se ky lloj rekord, pavarësisht nëse temperatura është mbi ose nën normale, nuk është diçka që Organizata Botërore Meteorologjike monitoron ose kontrollon. . Megjithatë, ai tha se ishte legjitime.

Efektet afatgjata

Valët ekstreme të të nxehtit të Antarktidës janë një shkak për shqetësim lidhur me efektet afatgjata të akullit, veçanërisht nëse ato zgjasin. Një copë akulli në Antarktidë në madhësinë e Los Anxhelosit u shkërmoq brenda pak ditësh.

Në fund të shkurtit, akulli i detit rreth Antarktidës kishte sipërfaqen më të vogël që nga fillimi i matjeve satelitore në vitin 1979, më pak se dy milionë kilometra katrorë, sipas Qendrës Kombëtare të të Dhënave të Dëborës dhe Akullit të SHBA.

Megjithatë, shkencëtarët thonë se ndikimi i ngjarjes do të jetë i vogël. “Nëse situata të tilla ndodhin në të ardhmen dhe ato bëhen më të zakonshme, kjo mund të ketë një ndikim të rëndësishëm,” tha John King i Antarktidës Britanike.