1200 Euro Në Muaj Pa Punuar Fare Në Gjermani, 2.1 Milion Persona Aplikuan Në Këtë Projekt

1200 Euro Në Muaj Pa Punuar Fare Në Gjermani, 2.1 Milion Persona Aplikuan Në Këtë Projekt

Duket si një ëndërr e vërtetë: imagjinoni të zgjoheni çdo muaj me 1,200 € të dorëzuara në llogarinë tuaj bankare pa qenë e nevojshme të punoni për të.

Epo, kjo është pikërisht ajo që do të ndodhë për pak më shumë se 120 njerëz në Gjermani nga viti i ardhshëm. Ata do të marrin injeksionin mujor të parave nga pranvera 2021 për tre vjet, si pjesë e studimit Pilotprojekt Grundeinkommen (Projekti pilot i të ardhurave themelore).

Qëllimi i projektit, i cili po mbështetet nga Instituti Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIW Berlin) si dhe shkencëtarë nga Instituti Max Planck dhe Universiteti i Këlnit, është të fitojë një kuptim shkencor se si ndryshojnë sjelljet dhe qëndrimet e njerëzve kur ata marrin para rregullisht pa kushte, përcjell albinfo.ch.

Pra, pse studiuesit po shikojnë idenë për t’u dhënë qytetarëve një pagesë mujore të pakushtëzuar?

“Ne besojmë se bota sot po përballet me shumë sfida të mëdha të tilla si ndryshimi i klimës dhe populizmi,” tha menaxherja e projektit Janine Busch për The Local.

“Ne duam të provojmë nëse individët bëhen më elastik me rrjetin e sigurisë së të ardhurave bazë. Sepse një kokë e qartë mund të ndihmojë në gjetjen e zgjidhjeve dhe të ndihmojë në miratimin e perspektivave të tjera. Ne i bëjmë vetes pyetje si: a do të shndërrohet egoja në eko?”.

Ky është studimi i parë afatgjatë mbi të ardhurat bazë në Gjermani. “Ndryshimi nga studimet e tjera është se projekti pilot nuk u hedh një vështrim vetëm njerëzve të papunë, por edhe njerëzve që punojnë,” tha Busch. “Është e pakushtëzuar kështu që pjesëmarrësit nuk duhet të tregojnë sjellje specifike për të qëndruar në studim.

“Dhe shuma që ne po japim – 1,200 € në muaj për tre vjet – siguron jo vetëm mjetet e jetesës, por gjithashtu ju jep aftësinë për të marrë pjesë në shoqëri.”

‘Njerëzit janë bërë më të vetëdijshëm për pandeminë’

Projekti ka marrë shumë mbështetje. Ata synonin që deri në një milion njerëz të aplikojnë për të marrë pjesë deri në Nëntor. Por, ky objektiv u arrit më pak se 72 orë pasi u hap aplikacioni.

Në fakt, 2.1 milionë njerëz aplikuan brenda afatit të 10 nëntorit.

Tani 20,000 njerëz do të zgjidhen dhe do të intervistohen gjerësisht për situatën e tyre të jetës.

Nga ai grup, rreth 1,500 njerëz do të zgjidhen për eksperimentin tre-vjeçar të të ardhurave. Një total prej 122 do të marrin të ardhurat themelore dhe 1,391, të cilët nuk do të marrin para, do të formojnë grupin e krahasimit.

Busch beson se pandemia ka rritur interesin për një mënyrë tjetër të të jetuarit, përcjell tutje albinfo.ch.

Kur ekonomia u mbyll në pranverë – dhe ka gjithashtu një mbyllje të pjesshme për muajin nëntor – shumë njerëz në Gjermani morën para nga qeveria në formën e ndihmës pa asnjë kusht të bashkangjitur.

“Ju mund të shihni se gjatë muajve të kaluar në krizën e koronës njerëzit janë bërë më të vetëdijshëm për idenë e të ardhurave themelore universale (UBI),” tha Busch.

“Pyetja ndryshoi nga ajo që nëse njerëzit nuk duan të punojnë më në atë që nëse njerëzit nuk mund të punojnë më. Ai gjithashtu arriti te njerëzit që kurrë nuk menduan se UBI mund të ishte një ndryshues i lojërave. Koha funksionoi edhe pse ne nuk planifikonim ta fillonim ashtu”.

Busch gjithashtu mendon se kriza u ka dhënë njerëzve kohë për të menduar se çfarë duan me të vërtetë nga jeta.

“Njerëzit ndaluan dhe menduan: ‘Çfarë jam duke bërë në të vërtetë?’ Kjo është gjithashtu ideja e të ardhurave themelore universale – për t’i larguar njerëzit nga rrota e brejtësit ose “Hamsterrad”.

“Që njerëzit të ndalen dhe të thonë:‘A po shkon siç duhet? “Ata mund të bëjnë një pushim dhe të shohin rreth vetes. “Unë duhet të funksionoj, por si mund të kontribuoj për të bërë një shoqëri më të mirë kur bëhet fjalë, për shembull, hedhja e mbeturinave dhe të gjitha ato probleme me të cilat po përballemi”.

Projekti po mbështetet nga rreth 151,008 donatorë privatë të cilët janë të interesuar të zbulojnë se si të ardhurat bazë universale ndikojnë në jetën e njerëzve, përcjell tutje albinfo.ch.

“Financohet nga njerëz si ti dhe unë”, tha Busch.

Studimi gjithashtu ka sjellë në bord shkencëtarë të njohur, duke përfshirë ekonomistë të sjelljes, psikologë dhe studiues të mirëqenies publike.

A është ky një model për të ardhmen?

Aktualisht, asnjë vend nuk ka një skemë themelore universale të të ardhurave sipas një raporti të botuar në fillim të këtij viti nga Banka Botërore.

Sidoqoftë, ka pasur disa projekte pilot. Vetëm dy vende – Mongoli dhe Irani – kishin një UBI kombëtar të vendosur për një periudhë të shkurtër kohe.

Pra, a mund të jetë ky një model i mirë për Gjermaninë që të hapet në të ardhmen?

Drejtuesit e projekt pilotit nuk po bëjnë ndonjë gjykim paraprak – ata thjesht duan të presin dhe të shohin se si po zhvillohet eksperimenti.

Por politikanët ka të ngjarë të shikojnë nga afër për të parë se cilat janë rezultatet.

Cilat janë hapat e ardhshëm?

Nëse keni aplikuar për projektin, do të njoftoheni nëse jeni zgjedhur apo jo. Kjo do të ndodhë në janar.

Për ata që janë zgjedhur, do të duhet t’i përgjigjeni një pyetësori bazë që do të zgjasë 25 minuta. Tjetra do të ketë një përzgjedhje tjetër për pjesëmarrësit përfundimtar.

Pagesat do të fillojnë në pranverë.

Ky studim ka një kusht: pjesëmarrësit duhet të plotësojnë gjithsej shtatë pyetësorë gjatë tre viteve, secili prej tyre kërkon rreth 25 minuta për t’u plotësuar. Nëse pyetësorët nuk plotësohen, pagesat do të ndalen.

Studiuesit gjithashtu synojnë të flasin me disa pjesëmarrës të gatshëm në më shumë detaje.

“Ne do të dëshironim të intervistonim disa njerëz, megjithëse nuk është e detyrueshme, për t’u njohur më shumë me arsyet pse njerëzit veprojnë ashtu si kanë vepruar”, tha Busch.

“Ne gjithashtu po shqyrtojmë analizën e flokëve. Ne do t’u kërkojmë disa njerëzve të na japin një pjesë të flokëve të tyre. Në flokë gjeni kortizol dhe kortizoli ju tregon për nivelin e stresit të një personi. Ne mund të krahasojmë atë që njerëzit plotësojnë dhe të mendojnë për nivelin e tyre të stresit dhe atë që trupi i tyre na tregon për nivelin e tyre të stresit.”

Kë kërkojnë shkencëtarët për të marrë pjesë?

Busch tha se ekipi është i hapur dhe varet kush ka aplikuar.

“Në fund duhet të zgjedhim grupin specifik,” tha ajo. “Ne nuk mund t’i hedhim një vështrim shoqërisë si një e tërë me 122 persona plus grupin e kontrollit. Ne nuk do të shihnim ndonjë efekt nëse krahasonim katër njerëz të papunë dhe dy milionerë.

“Ne duhet të shohim të njëjtin lloj njerëzish. Ne kemi nevojë për një grup specifik të synuar dhe kjo varet nga të dhënat”.