“Teknologjia e së ardhmes”, Bill Gates investon në një projekt që prodhon ujë nga ajri

Miliarderi Bill Gates dhe kompania Blackrock po mbështesin start-upin pas hidropaneleve që krijon ujin nga ajri i hollë duke e transportuar në vendet ku ka mungesë të madhe. Panelet e start-up-it kushtojnë rreth 2000 dollarë për copë.

Sipas CNBC, ata janë si panelet diellore, përveçse në vend të energjisë elektrike, prodhojnë ujë. CEO i kompanisë, Cody Friesen i shpiku panelet në vitin 2014 në Universitetin Shtetëror të Arizonës, kur ai studionte në fakultetin e inxhinierisë. Një vit më vonë, ai e ktheu shkencën në Source Global.

“Ne marrim rrezet e diellit dhe ajrin dhe mund të prodhojmë ujë të pijshëm të përsosur në thelb kudo në planet. Dhe kështu ne marrim ujin që historikisht ka qenë ndoshta sfida më e madhe e njerëzimit dhe e kthejmë atë në një burim të rinovueshëm që është i përsosur në thelb kudo.”- tha Friesen.

Hidropanelet e Source janë instaluar në 52 vende në 450 projekte të veçanta. Kompania ka mbledhur 150 milionë dollarë nga investitorët duke përfshirë Breakthrough Energy, Ventures të Bill Gates, BlackRock, Duke Energy dhe Lightsmith Group.

Hidropanelet e burimit marrin avujt e ujit nga ajri dhe e paketojnë atë në një formë që është rreth 10,000 herë më e përqendruar se në atmosferë. Duke përdorur ngrohtësinë e diellit, sistemi i konverton molekulat në ujë të lëngshëm, i cili mblidhet në një rezervuar brenda panelit dhe më pas lirohet si ujë i pastër.

Deri në vitin 2018, Friesen kishte instaluar një grup prej 40 hidropanelesh në Kenia, ku anëtarët e Fondacionit të Vajzave Samburu përballeshin me rrezik të përditshëm në udhëtimet e tyre për të gjetur ujë. Ata tani kanë burimin e tyre të ujit.

“Tani mund të bëjmë ujë të përsosur, në shtëpinë tuaj, në shkollën tuaj, në komunitetin tuaj në një mënyrë që me të vërtetë po e sjell atë në shekullin e 21-të,” tha Friesen.

Kjo lloj teknologjie nevojitet dëshpërimisht në vende si India, ku rreth 800,000 fshatra nuk kanë ujë të pijshëm të pastër. Friesen citoi Organizatën Botërore të Shëndetësisë, duke treguar se deri në vitin 2025 «gjysma e popullsisë së botës do të jetë në zona me stres të ujit».

Ekziston edhe nevoja e brendshme. Në SHBA, ka 1.5 milion milje tuba plumbi ende në tokë dhe rreth 750 tuba uji prishen në ditë, sipas Friesen. Mundësia e biznesit, tha ai, është e madhe