Gjobat deri në 3000 euro рër рërdorueѕit e сeΙuΙarit gjatë drejtimit të automjetit

Autoritetet e Mbretërisë së Bashkuar morën një vendim më 25 mars për zero tolerancë për përdorimin e celularëve gjatë drejtimit të automjetit.

Deri më tani, ligji ndalonte përdorimin e telefonave në situatat kur ato përdoreshin për “komunikim interaktiv”, siç janë bisedat telefonike. Megjithatë, jo për të ashtuquajturat aktivitete offline.

Arsyeja është e thjeshtë – ligji u miratua 17 vjet më parë, para ardhjes së telefonave inteligjentë modernë, kështu që u morën parasysh funksionet e asaj kohe, të cilat ishin shumë më pak komplekse se sot.

Përditësimi i ri i rregulloreve është një përpjekje e autoriteteve për të mbushur këtë “vrimë” në ligj dhe për të mbuluar një gamë më të gjerë funksionesh të telefonave modernë dhe për të ndaluar efektivisht çdo përdorim gjatë drejtimit të automjetit.

Kjo do të thotë se tani e tutje, drejtuesit e mjeteve do të shkelin ligjin nëse përdorin celularin gjatë drejtimit të automjetit, edhe nëse bëhet fjalë për nxjerrjen e fotove ose videove, shfletimin e listave për luajtje ose lojërat.

Në rast se kapet në shkelje, shoferi mund të gjobitet deri në 2500 paund (rreth 2900 euro), si dhe ndalim të plotë të drejtimit të mjetit.

Drejtuesit ende lejohen të kryejnë pagesa pa kontakt gjatë drejtimit të automjetit, kur mjeti është në ndalesë, si dhe të përdorin telefonin pa kontakt për navigim, nëse është në stendë.