E gjithë bota rrèzίkσn tani? Nëndetësja bèrthamore rυse përpIaset me atë angIeze

Një ‘përpIasje’ mes nëndetseve ruse dhe atyre të marinës britanike ka ndodhur në Atlantikun e Veriut. Disa orë pasi presidenti Putin vendosi forcat e tij bērthamore në një gjendje gatishmërie “speciale”, disa nëndetëse ruse të afta të mbanin 16 r aketa balistike secila lundruan në Atlantikun verior.

I gjurmuar nga ushtritë perëndimore katër javë më parë, vendimi për t’i dërguar nëndetëset më afër brigjeve evropiane u pa nga shefat e marinës britanike si “pozicion” dhe një paralajmërim, sesa një kērcënim aktual.

Ata u kthyen drejt Rusisë pak më vonë dhe nivelet normale të aktivitetit rifilluan. Që atëherë, agjencitë perëndimore të inteligjencës kanë mbajtur një sy më të ngushtë në arsenalin bër thamor të Kremlinit.

Ndërsa përdorimi nga Rusia i armëve bërthamore “strategjike” të llojit të transportuar nga nëndetëset ende shihet nga shumica e vëzhguesve si i paimagjinueshëm, disa analistë parashikojnë një skenar në të cilin në vend të tyre përdoren armë bërthamore “taktike” me rreze më të shkurtër dhe me rendiment më të ulët

Me 4,447 koka bër thamore, Rusia ka stokun më të madh në botë. Mijëra prej tyre besohet se janë armë që mund të klasifikohen si taktike, në kuptimin që ato synojnë të shkatërrojnë objektivat e a rmikut në një zonë të caktuar pa shkaktuar shkatërrim të gjerë.

Një zyrtar perëndimor tha se narrativa origjinale rreth pushtimit të Ukrainës nga presidenti Putin ishte çlirimi i vendit në vend që ta shkatërronte atë.