Macron paralajmëron për muajt e ardhshëm Situata do të përkeqësohet, Ja cfar do te ndodh

Sipas një dokumenti të qarkulluar nga Elysée, Rusia është eksportuesi kryesor i grurit në mbarë botën (33 milionë tonë në 2021) me Ukrainën jo shumë prapa (eksportuesi i katërt më i madh, me 20 milionë tonë në 2021).

BRUKSEL- Presidenti francez, Emmanuel Macron paraqiti detajet e një nisme të propozuar të sigurisë ushqimore të udhëhequr nga BE, e krijuar për të lehtësuar rrezikun e mungesës së ushqimit të shkaktuar nga lufta.

“Kjo situatë do të krijojë një krizë ushqimore, situata jashtëzakonisht të rënda humanitare në disa vende dhe me siguri do të ketë pasoja masive politike në disa vende”, tha Macron në një konferencë shtypi në Bruksel të enjten.

Sipas një dokumenti të qarkulluar nga Elysée, Rusia është eksportuesi kryesor i grurit në mbarë botën (33 milionë tonë në 2021) me Ukrainën jo shumë prapa (eksportuesi i katërt më i madh, me 20 milionë tonë në 2021).

Dokumenti vlerëson se 27 vende kryesisht afrikane dhe të Lindjes së Mesme e marrin mbi 50% të grurit të tyre nga Rusia ose Ukraina. Nisma e trefishtë e përcaktuar në dokument do të mbështetet në masa, të tilla si vënia në dispozicion e rezervave të krizave të grurit për të “shmangur çdo mungesë dhe për të mbajtur çmimet poshtë”, duke rritur kufijtë e prodhimit dhe duke rritur investimet në bujqësi të qëndrueshme në vendet më të prekura. vende.