Dita Botërore e Gjumit, përse ekziston një ditë e tillë?

Dita Botërore e Gjumit festohet çdo vit që nga viti 2008 para ekuinoksit pranveror. Kjo nisi nga një grup profesionistësh mjekësorë dhe qëllimi kryesor është të rrisë ndërgjegjësimin për rëndësinë e zakoneve të mira të gjumit. Këta profesionistë mjekësorë janë bashkuar për të formuar Shoqërinë Botërore të Gjumit.

Shoqëria Botërore e Gjumit punon me organizata të ndryshme lajmesh për t’i ndihmuar ata të përhapin fjalën dhe të raportojnë për efektet që gjumi mund të ketë në jetën e përditshme. Këtë vit tema dhe slogani i ditës është “Gjumi cilësor, Mendja e shëndoshë, Bota e Gëzuar”.

Dita Botërore e Gjumit vjetor festohet në 70 vende me shumë ekspertë të shëndetit që besojnë se problemet që lidhen me gjumin si pagjumësia dhe apnea e gjumit janë të përhapura në shoqërinë moderne për shkak të zakoneve të pashëndetshme të gjumit.

Ndërsa jo të gjithë ne mund të kemi një orar fiks të gjumit, sigurimi që të mbani ritmet cirkadiane të qëndrueshme, kjo është thelbësore për një gjumë të shëndetshëm.

Kështu që këtë Ditë Botërore të Gjumit angazhohuni për të gjetur orarin e duhur dhe nëse ndiheni sikur keni probleme me gjumin si pagjumësia, sigurohuni që të flisni me një profesionist për një diagnozë.