FANTASTIKE/ Ja Çfarë Thotë Studimi I Ri për Κοrοηανίrυsίη

FANTASTIKE

Sipërfaqet e ndotura me Κοrοηανίrυsίη që shkakton C”VID-19 u zbulua se lirohen plotësisht nga patogjeni kur trajtohen me plazmë të ftohtë atmosferike (CAP).

Ndërsa është zbuluar se metoda të tilla si spërkatja e alk00lit dhe ekspozimi ndaj dritës UV mund të shkatërrojnë në mënyrë efektive Κοrοηανίrυsίη, më shumë metoda mund t’i shtohen arsenalit kundër tij.

Tani, një studim i ri ka zbuluar se ekspozimi i sipërfaqeve të ngarkuara me patogjen në plazmën e ftohtë atmosferike (CAP) mund t’i zhdukë ato plotësisht.

Sipas shkencëtarëve të UCLA, kur sipërfaqet e lidhura me Κοrοηανίrυs si plastika, metali dhe lëkura, iu nënshtruan vetëm 30 sekondave të trajtimit duke përdorur CAP të ushqyer me argon, virusi u shkatërrua plotësisht.

“Këto rezultate demonstrojnë potencialin e madh të CAP si një mjet i sigurt dhe efektiv për të parandaluar transmetimin e virusit dhe in feksionet për një gamë të gjerë sipërfaqesh që përjetojnë kontakte të shpeshta njerëzore”, shkruan autorët.

Ajo që e bën Κοrοηανίrυsίη veçanërisht të fuqishëm është virulenca e tij e lartë.

Hulumtimet kanë treguar se fomitet – objektet dhe sipërfaqet që janë të ndotura me agjentë in fektivë – mund të luajnë një rol vendimtar në transmetimin e sëmu ndjes.

Gjithashtu, studimet kanë demonstruar se patogjeni i ndërlikuar mbetet në sipërfaqe të caktuara deri në 28 ditë.

Prandaj, studiuesit u përpoqën të provonin nëse plazma e ushqyer nga argoni – gazi i tretë më i bollshëm në atmosferën e Tokës – mund të vr asë në mënyrë efektive Κοrοηανίrυsίη.

Plazma është një nga katër gjendjet themelore të materies.

Mund të gjenerohet duke ngrohur një gaz neutral (gaz inert) ose duke e ekspozuar atë në një fushë të fuqishme të fuqishme elektromagnetike.

Sipërfaqet që u testuan përfshinin plastikë, karton, metal dhe sipërfaqet prej lëkure të basketbollit, bejsbollit dhe futbollit.

Pas provave të mëtejshme, autorët vunë në dukje se patogjeni virulent u eliminua nga pambuku në maskat e fytyrës në kohë të ngjashme.

“Ky është vetëm fillimi. Ne jemi shumë të sigurt dhe kemi pritje shumë të mëdha për plazmën në punën e ardhshme.

“Ky është vetëm fillimi. Ne jemi shumë të sigurt dhe kemi pritje shumë të mëdha për plazmën në punën e ardhshme.

Në të ardhmen, shumë përgjigje për komunitetin shkencor do të vijnë nga plazma,” tha Richard E. Wirz, autori përkatës i studimi, në një deklaratë.

Zhitong Chen, bashkautor i studimit, njoftoi se ekipi ishte në proces të ndërtimit të një pajisje kompakte që mund të përdoret gjerësisht për trajtimin e sipërfaqeve që janë të ndotura me Κοrοηανίrυsίη duke përdorur plazmën.

“Gjithçka që përdorim vjen nga ajri. Ajri dhe energjia elektrike është një trajtim shumë i shëndetshëm pa efekte anësore”, tha Chen./Indeksonline