Media Zvicerane: Ballkani mund të jetë fronti i dytë Iuftës së Putinit

Në Bosnje dhe Hercegovinë, Republika Srpska kërcënohet me shkëputje, shkruan gazeta zvicerane Blick.ch.
Në një artikull analitik të publikuar sot gjatë ditës, gazeta Blick shkruan se kjo është jashtëzakonisht e rrezikshme për Evropën. Putini mund të nisë një manovër të re në Ballkan.

Bosnja dhe Hercegovina po përjeton krizën më të madhe në historinë e saj.

Milorad Dodik, udhëheqësi i serbëve të Bosnjës, po kërcënon të shkëputet nga Republika Srpska. Kjo do të nënkuptonte rënien e shtetit multietnik që ka qenë i pavarur që nga viti 1992.

Parlamenti i pjesës boshnjake-serbe të vendit ka votuar tashmë për këshillin e tij gjyqësor. Në radhë është një administratë tatimore, e madje edhe ushtria e saj.

Për shumë boshnjakë jo-serbë, të cilët i shohin trupat si ithtarët e gjenocidit në Iuftën civile, kjo do të ishte një tallje.

E gjithë kjo është jashtëzakonisht e rrezikshme për Evropën. Sepse ministri i jashtëm rus Sergei Lavrov kohët e fundit gjeti kohë për Milorad Dodik, pavarësisht planit të tij të ngjeshur të Iuftës. Rusia ka vite që mbështet separatistët serbë në Bosnje dhe Hercegovinë.

Republika Srpska dhe Serbia nuk kanë vendosur sanksione ndaj Rusisë. Mediat lokale në Republikën Srpska po prodhojnë tashmë propagandë të ngjashme me Iuftën. Bota kohët e fundit u habit me demonstratat pro-Putin në rajon.

Shqetësimi i madh tani është se Putini po nxit konfIiktin duke njohur Republikën Srpska si një shtet të pavarur – siç bëri me separatistët në Ukrainën lindore.

Në Bosnje ekziston frika se njësitë paraushtarake nga Rusia, si Grupi Ëagner, së shpejti do të përballen me Iuftë në Ballkan.

Me një front të ri në Evropë, presidenti rus mund të largojë vëmendjen nga sulmi ndaj Ukrainës, strategjikisht të fitojë më shumë kontroll në Ballkanin Perëndimor dhe, me një Iuftë tjetër në Evropë, të rrisë fluksin e refugjatëve që shkojnë drejt perëndimit.

Misioni i BE-së Eufor tashmë ka reaguar dhe ka dërguar 500 ushtarë shtesë në Bosnje dhe Hercegovinë. Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg ka paralajmëruar gjithashtu për agresionin rus.

Por kjo nuk është e gjitha. Do të ishte vendimtare për NATO-n dhe BE-në që të kenë një prani të fortë në Bosnje dhe Hercegovinë tani për të parandaluar çdo përshkallëzim të konfIiktit.

Më shumë trupa Eufor mund të ndihmojnë dhe një bazë e përhershme gjithashtu duhet merret në konsideratë.

Më e rëndësishmja, negociatat e anëtarësimit në BE me Bosnjë dhe Hercegovinën do të përshpejtohen. Shteti ka paraqitur kërkesën e tij në vitin 2016. Tani procedua duhet të jetë e shpejtë dhe joburokratike. Dhe nëse shteti ballkanik dëshiron, anëtarësimi në NATO tani duhet të jetë gjithashtu në tryezën e bisedimeve.