Burrat që kontrollohen nga gratë jetojnë më gjatë!


Të gjithë kemi dëgjuar shprehjen “grua e lumtur, jetë e lumtur” por një studim i ri ka gjetur “gruaja kontrolluese, jeta më e shëndetshme” si e vërtetë.

Studimet e mëparshme kanë treguar se bashkëshortët mund të ndikojnë në shëndetin dhe jetëgjatësinë e njëri-tjetrit. Sidoqoftë, ky studim ndriçon arsyen se përse duhet të vlerësohen gratë.

Rezulton se kur burrat janë martuar në mënyrë jo të lumtur, ata kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të diabetit/ Por edhe nëse e zhvillojnë atë, ata kanë një shans më të lartë për trajtim të suksesshëm, falë grave të tyre.

Hui Liu, studiuesi kryesor, tha se kjo mund të jetë për shkak të faktit se disa gra monitorojnë vazhdimisht shëndetin e burrave të tyre, veçanërisht nëse burrat janë me shëndet të dobët ose kanë sëmundje si diabeti që kërkojnë monitorim të shpeshtë.

Hulumtimi, i cili ka analizuar rezultatet e sondazhit nga 1,228 persona të martuar, të moshës 57 deri në 85 vjeç, sfidojnë supozimin se një martesë e pakënaqur është e barabartë me shëndetin e keq dhe kështu një jetë më të shkurtër.

I njëjti studim sugjeroi që e kundërta është e vërtetë për gratë. Një martesë e mirë do të thoshte një rrezik më të ulët për të qenë diabetik 5 vjet më vonë. Gratë mund të jenë më të ndjeshme se burrat ndaj cilësisë së një marrëdhënie dhe kështu ka më shumë të ngjarë të përjetojnë një ngritje shëndetësore nga një marrëdhënie me cilësi të mirë, thanë studiuesit.

U vërejt se kontrolli i tepërt mund të krijojë stres të jashtëzakonshëm për bashkëshortët. Shumë studime kanë treguar që martesat e pakënaqura mund të jenë të këqija për trupin, zemrën dhe mendjen.